RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Carinici kod vozača kamiona iz BiH pronašli 51 tisuću eura u kešu

Službenici carinske mobilne jedinice Slavonski Brod u nedjelju su, provodeći pojačane mjere, kod vozača kamiona bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka pronašli 51 000 eura u gotovini.

Kad je teretnjak u vlasništvu BiH prijevoznika, ušao u carinsko područje EU, carinski službenici su ga izdvojili radi kontrole. Pritom su koristili već dobro poznatu opremu iz programa Hercule III te su u kabini vozača ispod jastuka detektirali četiri papirna paketića omotana samoljepljivom trakom u kojima je bilo 51 000 eura.

Zakon je jasan po tom pitanju – vozač nije ispunio obvezu prijave gotovine prilikom ulaska u Europsku uniju pa se ogriješio o članak 69 a Zakona o deviznom poslovanju.

Bosanskohercegovačkom državljaninu je odmah izdan prekršajni nalog ‘težak‘ 13.200 eura te je isti odmah i platio, prenosi Jutarnji list.

Pritom je uštedio jer je uplatu izvršio odmah i time mu je omogućeno plaćanje dvije trećine izrečene novčane kazne.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.