Region

Grlić Radman: Prava Hrvata u BiH se ne ostvaruju ucjenama

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da proces ulaska Finske i Švedske u NATO treba razdvojiti od procesa izmjena Izbornog zakon u BiH te dodao da Hrvatska “bezrezervno” podržava članstvo Finske i Švedske u NATO savezu.

Za izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da Hrvatska treba blokirati pristup spomenutih država u NATO sve dok se ne izmjeni Izborni zakon u BiH, kazao je da su to “ucjene” i da je to “neeuropski”.

“Prava hrvatskog naroda se ostvaruju pravnim mehanizmima, političkim i diplomatskim naporima, a ne ucjenama (…) Predsjednik nam sa svojim izjavama ruši reputaciju države na međunarodnoj sceni i radi političku štetu koja može ugroziti naše nacionalne interese”, rekao je Grlić Radman.

Ponovio je da je stabilna BiH strateški nacionalni interes Hrvatske te istaknuo kako se nakon izbora u BiH može pojaviti sigurnosni problem ako se ne promijeni Izborni zakon, javlja Hina.

“Hrvatski narod kao najmanji narod je stiješnjen između srpskog separatizma i visoko rangiranog bošnjačkog hiperunitarizma u BiH”, smatra Grlić Radman.

Važnim smatra posjet predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Sarajevu 21. i 22. svibnja koji će, kako je rekao, “pokušati utjecati”.

Podsjetio je da su zbog ruske invazije na Ukrajinu i posljedično tome rekonfiguracije svjetskog međunarodnog poretka dvije tradicionalno neutralne zemlje odlučile svoju sigurnost zatražiti u NATO savezu koji jamči sigurnost svojim zemljama članicama.

“Osjećaju se ugroženima, dobrodošle su u Savez, one, s obzirom na vlastite potencijale, jačaju time demokratske standarde i sveukupni potencijal NATO-a (…)  stalni predstavnik pri NATO-u u Bruxellesu Mario Nobilo ima moj naputak za prihvaćanje aplikacije Finske i Švedske u Savez te će dobiti punomoć vlade za potpisivanje protokola koji će uslijediti ovih dana”, rekao je ministar vanjskih poslova, dodavši da “postoje još nekakvi razgovori s Turskom”.

Turska je, naime, zaprijetila blokadom pristupa Švedske i Finske u NATO ukoliko ne ispune uvjete Ankare, tj. moraju prestati podržavati terorističke skupine u svojim zemljama, prvenstveno Radničku stranku Kurdistana (PKK), pružiti jasna sigurnosna jamstva i ukinuti ograničenje izvoza oružja Turskoj.

Grlić Radman je rekao da nakon prihvaćanja zahtjeva Švedske i Finske potom sve ovisi o parlamentima država članica NATO-a kada će ratificirati sporazum.

“Apsolutno sam siguran da će Hrvatski sabor ratificirati sporazum kada on dođe iz Bruxellesa u Zagreb”, rekao je Grlić Radman.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!