Region

Хрватска обрађује око 400 предмета о утврђивању радног стажа грађана из БиХ

Хрватска тренутно обрађује око 400 предмета по основу утврђивања радног стажа у тој земљи чији су подносиоци грађани из БиХ, рекла је представник Хрватског завода за пензијско осигурање Ленка Пирић, која данас у Добоју присуствује Међународном савјетодавном дану носилаца осигурања у БиХ и Хрватској.

Пирићева је новинарима рекла да се предмети, уколико су чисти, рјешавају за мјесец дана, у супротном процедура може и да потраје.

“Први поступак је утврђивање стажа, уколико он није био раније утврђен. Хрватска дозвољава да се пет година прије одласка у пензију сређују стаж и видим да то људи користе како би се избјегло вишемјесечно чекање јер је ријеч о спровођењу међународног поступка”, изјавила је Пирићева.

Она је навела да се радни стаж у Хрватској може провјерити подношењем захтјева у било којој филијали у Републици Српској, који се даље просљеђује Хрватском заводу за пензијско осигурање.

Пирићева је указала да проблеми најчешће настају због некомплетних података по фирмама, а да су најдужи поступци у остваривању права на остваривање инвалидских пензија.

Она је, одговарајући на новинарско питање о рјешавању предмета радника из БиХ који су добили отказе у Хрваткој прије и током ратних сукоба, изразила наду да хрватско руководство ради по том питању.

“Ја се надам да наше руководство ради у том смјеру да то буде на обострано задовољство”, навела је Пирићева.

Представници фондова Републике Српске и ФБиХ, као најприсутније проблеме за странке у комуникацији са институцијама у Хрватској током остваривања својих права, указују на доказивање и прибављање потврде стажа, као и убрзање поступка.

Помоћник директора Фонда пензијског и инвалидског осигурања /ПИО/ Републике Српске Брано Симанић рекао је да овај фонд тренутно у Хрватску исплаћује око 12.600 пензија, а да је од примјене споразума о социјалном осигурању БиХ са Хрватском, који је на снази од новембра 2001. године, остварено на десетине хиљада права.

Симанић је рекао да се најдуже чека потврда стажа, јер нека предузећа у Хрватској више не постоје, а својевремено нису пријавила све податке о раду, нити су уплатила доприносе за раднике.

Он, као потенцијалне проблеме у остваривању права радника на пензију, наводи и проблем око исплате пензије, остваривање права на пензију, дуг поступак, те захтјев за потврду стажа или друга питања.

Шеф Одјељења за жалбени поступак Федералног завода МИО-ПИО Гордана Гогић навела је да је још присутна проблематика несређеног радног стажа усљед дешавања током деведесетих година прошлог вијека и транзиције.

Гогићева је рекла да постоје поступци ретроактивног доказивања стажа које је тешко и када је ријеч о доказивању радног стажа у мјесту живљења, а поготово када је ријеч о случајевима примјене међународног уговора.

Она је истакла да је обавеза странака да на вријеме крену у поступак доказивања радног стажа.

Здравко Радојчић из Добоја рекао је да већ двије године чека на потврду о радном стажу из Хрватске, гдје је током осамдесетих година прошлог вијека више од двије године радио за загребачки “Раде Кончар” и ријечки “Конструктор”.

Стојан Шушковић из Станара навео је да потврду о радном стажу у Хрватској чека од новембра прошле године.

Седамдесеттрогодишњи Обрен Лазић из Модриче рекао је да је до рата као грађевински радник у Хрватској радио 12 година, а да је захтјев за утврђивање радног стажа предао прије седам мјесеци.

Лазић је рекао да нема остварено право на пензију док се не комплетира стаж из Хрватске, те да преживљава као издржавано лице.

У Добоју се данас одржавају Међународни савјетодавни дани носилаца осигурања у БиХ и Хрватској, који ће окупити носиоце осигурања Фонда ПИО Републике Српске, Федералног завода МИО-ПИО и Хрватског завода за пензијско осигурање.

Савјетодавни дани, као непосредан вид сарадње са подносиоцима захтјева, пружају боље могућности рјешавања питања о условима за остваривање права на пензију, потврђивања стажа оствареног на подручју друге државе, убрзавање у поступцима рјешавања захтјева, исплати пензија и свим другим питањима из домена остваривања пензијских права.

Фонд ПИО Републике Српске позвао је заинтересоване са подручја филијала Добој, Бањалука и Приједор, који су радили у Хрватској или су корисници пензије из Хрватске да се, уколико имају спорних питања у вези остваривања права из области пензијског и инвалидског осигурања, одазову на савјетодавне дане и у разговору са савјетодавцима ријеше спорна питања и олакшају и омогуће окончање поступка по захтјеву за остваривање права на пензију.

Скуп се одржава у добојској Филијали Фонда ПИО Републике Српске.

Извор: СРНА

Фото: Ранко Сувар / CROPIX

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button