Region

Hrvatska: Protest liječnika u Zagrebu

Pet krovnih hrvatskih liječničkih udruženja organizirat će danas veliki protest u Zagrebu kojim će iskazati nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu.

Organizatori najavljuju do sada najveći liječnički protest i očekuju odziv iz svih dijelova zemlje.

“Protest nije usmjeren ni protiv koga, već za bolje uvjete za rad liječnika, za bolji zdravstveni sustavi bolji status za pacijente. Pozivamo funkcionere političkih stranaka da ne dođu na Markov trg kako se protest ne bi politizirao”, rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Organizatori navode da svaki treći mladi liječnik napušta Hrvatsku, u više od 50 općina nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, a zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2.000 liječnika i 4.000 medicinskih sestara.

Svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina, a pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana, prenio je portal “Indeks”.

Liječnici od premijera Andreja Plenkovića i Vlade traže hitno izjednačavanje koeficijenata liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima.

Oni traže i donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima, te ukidanje “robovlasničkih” ugovora za specijalizacije.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je da je protest legitiman, ali “nije put za rješavanje problema”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!