RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Hrvatska se već suočava s nedostatkom goriva

Vlada Hrvatske je odlučila smanjiti trošarine za 40 lipa kad je riječ o benzinu te 20 lipa za dizel. Uz to je srezala trgovačke marže za benzin i dizel s 75 lipa na 65 lipa, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa. Iz Petrola pak upozoravaju na opasnosti za hrvatsko tržište.

“Zbog nepredvidivosti tržišta naftnih derivata trenutačno se nalazimo u vrlo zahtjevnom razdoblju. Na dodatnu dinamičnost tržišta, koja se očituje u porastu nabavnih cijena naftnih derivata, utječe i embargo na uvoz nafte i naftnih derivata porijeklom iz Rusije”, navode iz te kompanije te dodaju:

“Već danas se suočavamo s nedostatkom dizela i benzina na tržištu. No, zbog embarga EU na rusku naftu očekuju se dodatni poremećaji u opskrbi i dodatni pritisak na maloprodajne cijene. U takvim uvjetima (u kojima je ponuda goriva ograničena), državno ograničavanje cijena umjetno potiče veću potražnju, a time i više cijene kada se one ponovno prestanu ograničavati. Subvencije smatramo najprikladnijim državnim mjerama na način koji ne ruši postojeće poreze i pristojbe. Zbog velike volatilnosti, također bi bilo potrebno prilagođavati cijene tjedno, a ne svakih 14 dana”.

S obzirom na to da nova uredba stupa na snagu sutra, prodajna mjesta Petrola i Croduxa će danas zadržati trenutačne maloprodajne cijene naftnih derivata, prenosi Poslovni.hr.

(nezavisne.com)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Hrvatska: Od sutra putovanja samo uz propusnice

Radio Brčko

U skladištima u Hrvatskoj čuva se skoro dva miliona vakcina raznih proizvođača

Radio Brčko

Bećirović danas u Zagrebu, sastanak s Milanovićem i Plenkovićem o unapređenju odnosa BiH i Hrvatske

Radio Brčko