RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Hrvatski sabor donio proračun za 2024. u kojoj bi Hrvatska trebala uprihoditi 28,5 milijardi eura

Hrvatski sabor u četvrtak je, većinom glasova, donio državni proračun za 2024. godinu, prema kojemu će Hrvatska u idućoj godini uprihoditi 28,5 milijardi, a potrošiti 32, 6 milijardi eura.

U odnosu na ovu godinu, prihodi rastu za tri, a rashodi za 11, 2 posto.  Proračunski manjak trebao bi biti 1,9 posto BDP-a, odnosno 4,1 milijardi eura.

Realni gospodarski rast za iduću godinu hrvatska Vlada projicira na 2,8 posto, te očekuje da će udio javnog duga u BDP-u sa 60,7 posto u ovoj godini, pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3,1 posto.

Hrvatska oporba je do samo glasovanja o predloženom državnom proračunu za 2024. navodila kako je on predizborni i da je nerealan. Tvrdila je kako  Vladu ne zna kvalitetno upravljati javnim financijama te upozorila da hrvatski građani u EU prednjače po davanjima za hranu.

Hrvatska Vlada i vladajući su pak ustrajali da je proračun održiv, razvojan i socijalan.

„Prioritet nam je zaštiti socijalno najizloženije sugrađane, osigurati stabilnost javnih financija i nastaviti ulagati u daljnji razvoj“, poručio je nedavno  hrvatski premijer Andrej Plenković.

Na oporbene kritike da je proračun rastao dvostruko više od plaća i da je u odnosu na 2016. veći za sto milijardi kuna, hrvatski ministar financija Marko Primorac istaknuo je kako u idućoj godini rashodi za zaposlene rastu za 1, 5 milijardi eura, a oni za umirovljenike oko milijarde eura.

Nezadovoljna Vladinim prijedlogom proračuna, oporba ga je kroz 463 amandmana pokušala drugačije ‘posložiti’. No, djelomično je prihvaćeno samo šest njenih amandmana, ostali su odbijeni.

To pak znači da će Hrvatska izdvojiti nešto više sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz hrvatske dijaspore, da će sa 150 tisuća eura pomoći sanaciju Eufrazijeve bazilike, a s gotovo milijun eura svinjogojcima da osiguraju biosigurnosnu infrastrukturu. Također će izdvojiti 600 tisuća eura više za stipendije siromašnijih studenata, sa 130 tisuća eura poduprijet će ulaganja u kontinentalnu turističku infrastrukturu, a za palijativnu skrb izdvojit će još 1, 1 milijun eura, prenosi Hina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.