RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Na sirijskim i iračkim ratištima 23 Crnogorca, a u Ukrajini devet

Na ratišta u Siriji i Iraku u proteklih pet godina otišla su 23 stanovnika Crne Gore, dok se u Ukrajini bori devet crnogorskih državljana, pokazala je studija Centra za regionalnu saradnju.

Od 2012. godine do danas iz Crne Gore u Siriju i Irak otišlo je 18 muškaraca, pet žena i troje djece, dok je jedno dijete rođeno na teritoriji takozvane “Islamske države”, navodi se u studiji.

Prema tim podacima u Siriji i Iraku od 2012. godine stradalo je šest osoba, dok se devet vratilo u Crnu Goru.

Samo jednu od tih devet osoba procesuirali su sudski organi – Hamida Beharovića iz Ulcinja, kojem se trenutno sudi za krivično djelo učešće u stranim oružanim formacijama, za koje je propisana kazna zatvora do pet godina.

Prema studiji, nazvanoj “Igra čekanja: Procjena i odgovor na prijetnju od povratka stranih boraca na zapadni Balkan”, na teritoriji koju kontroliše “Islamska država” trenutno se nalaze tri muškarca, četiri žene i dvoje djece iz Crne Gore.

U dokumentu se navodi da je jedan crnogorski državljanin zatvoren u Turskoj.

Autori studije navode da u Ukrajini trenutno na strani proruskih snaga ratuje devet crnogorskih državljana, da se jedan borac iz Ukrajine vratio i protiv njega se vodi sudski postupak.

Izvor: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.