RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Pahor: BiH u začaranom krugu insistiranja na ispunjavanju uslova

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je razočaran što Evorpski savjet nije dodijelio BiH status kandidata, te ocijenio da insistiranje na ispunjavanju uslova može da znači da će se nastaviti začarani krug iz kojeg BiH neće izaći, a problemi će se gomilati.
Pahor je rekao da je dobro to što je, zahvaljujući slovenačkoj inicijativi, na BiH skrenuta pažnja u završnom dokumentu.

On je izrazio razočarenje odnosom EU prema prijemu zemalja regiona, te naglasio da ne razumije zašto se regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan” ne pridruže i drugi, a naročito samoproglašeno Kosovo jer je to “sjajna platforma za poboljšanje odnosa”.

Pahor je za “Politiku” ocijenio da se sada u ovim uslovima odlučuje o geopolitičkoj sudbini zapadnog Balkana za narednih 10 do 15 godina.

“Činjenica da EU ne želi ili ne zna snažnije da dođe u ovaj dio Evrope, imaće posljedice. Na ovom prostoru će se utvrditi Rusija, Kina, Turska i zalivske države. EU nikako ne uspijeva da to sagleda”, rekao je Pahor i poručio da će se i dalje zalagati za evropsku perpektivu zapadnog Balkana i njegovo priključivanje Uniji.

On je konstatovao da su se prilike u Evorpi znatno pogoršale, posebno zbog ukrajinske krize, ocijenivši da je poljuljana cjelokupna bezbjednosna i politička arhitektura i da ima mnogo razloga za brigu.

Pahor kaže da epidemija kovida 19 još nije prošla, inflacija može da se pretvori u recesiju, dok se Evropa suočava sa prehrambenom i energetskom krizom, što može da utiče na socijalnu stabilnost.

Govoreći o Kosovo u Metohiji, predsjednik Slovenije je naveo da je Srbija formalno u pravu kada kaže da Evropa dokumentima insistira na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a ne na međunarodnom priznanju, ali da se u političkom smislu očekuje da dijalog dovede do međusobnog priznanja.

Pahor je napomenuo da je legitimna želja Beograda da ne pristupi NATO savezu, ističući da vjeruje da će i Srbija i EU učiniti sve da ta zemlja što prije postane članica Unije za šta vojna neutralnost nije prepreka, ali je potrebna jedinstvena spoljna politika svih članica evropskog bloka.

“Vidim da moj prijatelj /predsjednik Srbije Aleksandar/ Vučić ne može u potpunosti da računa na evropsku budućnost Srbije, zato se trudi da očuva strateške odnose na svim stranama, a to je u ovim geopolitičkim podjelama sve teže. Nadam se da će Srbija uspjeti da premosti sadašnju zahtjevnu geopolitičku situaciju u duhu evropskih vrijednosti”, rekao je Pahor i naglasio da su odnosi Srbije i Slovenije odlični.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.