Region

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji, otvorena birališta

U Sjevernoj Makedoniji danas se održavaju 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje, ovoga puta u posebnim uvjetima zbog epidemije koronavirusa.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati i na njima će birači moći glasovati do 21 sat uz obvezno nošenje maske i druge epidemiološke preporuke.

Na biračkom popisu je 1.814.263 građana s pravom glasa, a na izborima sudjeluje 1.578 kandidata iz 15 koalicija i partija.

Glavna borba očekuje se između dvije vodeće stranke – SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, a najveća partija Albanaca, DUI, prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera.

U ponedeljak i utorak u Sjevernoj Makedoniji su glasale osobe zaražene virusom Covid-19, oni koji su u samoizolaciji i bolesne osobe, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru.

Zbog pandemije, Državno izborno povjerenstvo u toj zemlji je napravilo posebnu proceduru za glasovanje za građane koje su zaraženi ili su u samoizolaciji.

Sjeverna Makedonije je omogućila zbog pandemije da se formiraju posebni birački odbori sastavljeni od troje zdrastvenih radnika i predstavnika političkih stranaka, kako građanima koji su zaraženi virusom korona ne bi bilo uskraćeno pravo glasa.

Na ovim izborima dijaspora neće glasati, jer se tijekom izvanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasovanje.

Prvi izbori za zastupnike u makedonskom Sobranju održani su u studenome 1990. godine, dok su posljednji održani 2016. godine.

Pored parlamentarnih izbora, u toj zemlji do sada je provedeno šest izbora za predsjednika i sedam izbora za lokalne vlasti, navodi MIA.

Makedonski građani od osamostaljivanja do danas glasali su tri puta i na referendumima – 1991. za nezavisnu državu, 2004. za novu unutrašnju teritorijalnu podijeljenost zemlje i 2018. godine za Sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke o novom imenu te zemlje.

Izbori su se trebali održati 12. travnja, ali su zbog pandemije virusa Covid-19 odgođeni za 15. srpnja.

Kao i na prethodnim izborima 2016. godine, a u skladu sa Sporazumom iz Pržina, koji je postao dio makedonskog izbornog zakona, u toj zemlji 100 dana prije izbora se bira tehnička vlada sastavljena od ministara iz redova vlasti i opozicije.

Zbog pandemije virusa Covida-19 i izvanrednog stanja u toj zemlji, mandat tehničke vlade produžen je do okončanja izbornih radnji.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close