RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Plenković u Bukureštu: Nužna je veća energetska, prometna i digitalna suradnja

Države i kompanije moraju se prilagoditi “tektonskim promjenama” nakon ruske agresije na Ukrajinu i pojačati energetsku, prometnu i digitalnu suradnju, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na poslovnom forumu u četvrtak u Bukureštu u sklopu sastanka na vrhu Inicijative triju mora.

Plenković je istaknuo da je samit Inicijative triju mora naglasio važnost “energetske, prometne i digitalne suradnje”, osobito nakon “tektonskih promjena u Europi” nakon ruske agresije u Ukrajinu.

“Ovih dana smo slušali koliko su ekonomski, prometni i energetski tokovi izmijenjeni posljednjih 18 mjeseci. I čini se da nisu samo izmijenjeni privremeno, već i strukturalno”, rekao je Plenković, dodavši da to zahtijeva prilagodbu država i kompanija.

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut na ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Grčka je postala dio neformalne političke platforme u četvrtak i pridružila se još 12 članica EU-a – Hrvatskoj i Poljskoj kao suosnivačicama, Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

“Ulazak Grčke čini ovu inicijativu još snažnijom, utjecajnijom”, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Dodao je da zahvaljujući “snažnoj predanosti i uključenosti Sjedinjenih Država, ova inicijativa ima i transatlantsku dimenziju”.

Ukrajina i Moldavija dobile su status partnerskih zemalja u ovoj inicijativi, a Plenković je na kraju obraćanja pozvao na nastavak potpore Kijevu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!