Region

Plenković: Zbog kašnjenja vakcina moramo da balansiramo

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj popravlja, ali da zbog kašnjenja u isporuci vakcina, Vlada vodi računa da sve što radi bude i postupno i balansirano s ciljem zaštite zdravlja građana.

“Vlada nema luksuz da bude u cipelama epidemiologa ili preduzetnika. Drugi to mogu. Mi ne možemo jer moramo da vodimo računa o cjelini, funkcionisanju ekonomije i želji da sve bude sa što manje negativnih posljedica”, rekao je Plenković na otvorenom dijelu sjednice Vlade.

Osvrnuvši se na jučerašnji masovni protest preduzetnika, Plenković je rekao da je u demokratiji normalno da postoje i protesti i izražavanje stavova suprotnih Vladinim.

“Mi s tim nemamo problem, to je u demokratskoj kulturu. Ali moramo staviti na sto činjenice i argumente”, rekao je premijer.

Podsjetio da je prije nekoliko sedmica, kada su brojevi novozaraženih bili visoki, bio veliki pritisak javnosti sa zahtjevom za zatvaranje.

A sad, dodao je, ti isti akteri žele apsolutno otvaranje svega.

“To tako ne ide. Ne zato što mi ne bismo htjeli sve da otvorimo, već zato što to ne bi bilo dobro”, rekao je Plenković, uz poziv svima na strpljenje.

Istakao je da je straški cilj vlade da sa stabiizacijom epidemiološke situacije i imunizacijom omogući normalizaciju privrede i turističke sezone.

Ako, kazao je, trendovi budu povoljni, Vlada će razmotriti popuštanje epidemioloških mjera.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button