Region

Predstavljeni rezultati zajedničkog programa EU i Vijeća Evrope za zapadni Balkan i Tursku

Napori vlasti u reformi pravosuđa, borbi protiv privrednog kriminala i diskriminacije, promociji slobode izražavanja i medija, kao i unapređenju regionalne saradnje, od ključnog su značaja za poboljšanje života ljudi na zapadnom Balkanu i Turskoj. Podrška Evropske unije i Vijeća Evrope u procesima reforme u ovim oblastima bila je dragocjena, te obje organizacije ostaju posvećene saradnji sa svojim partnerima na zapadnom Balkanu i u Turskoj.

To su bile neke od ključnih poruka na regionalnoj, dvodnevnoj konferenciji koja je održana u Budvi, te na kojoj su prezentovani rezultati zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku 2019 – 2022”, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Promocija inkluzivnog društva u Bosni i Hercegovini u kojem se poštuju svačija ljudska prava, jačanje zaštite ljudskih prava za sve, uključujući i osobe lišene slobode, te jačanje slobode medija i slobode izražavanja bili su u fokusu pet projekata provedenih u okviru ovog programa u posljednje tri godine. Budžet koji je dodijeljen Bosni i Hercegovini u okviru „Horizontal Facility“ inicijative iznosi više od četiri miliona eura.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić istakao je značaj ovog programa u pogledu dostizanja najviših demokratskih vrijednosti i približavanja članstvu u Evropskoj uniji.

– Program saradnje između Evropske unije i Vijeća Evrope dobar je primjer sinergijskog rada dvije organizacije koje pomažu zapadnom Balkanu i Turskoj da dostignu najviše demokratske vrijednosti. Kontinuirana pomoć, stručnost i smjernice koje se pružaju crnogorskim institucijama kroz dvije dosadašnje faze učinili su naš put ka članstvu u Evropskoj uniji čvršćim. Radujemo se nastavku partnerstva u godinama koje su pred nama – rekao je Krivokapić.

Ambasadorka Oana Kristina Popa, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kazala je da se sa Vijećom Evrope radi na jačanju vladavine prava i osnovnih prava širom zapadnog Balkana, te da Vijeće Evrope postavlja standarde za ključne segmente pravnih tekovina Evropske unije i ostvaruje doprinos obezbjeđivanjem ekspertize na visokom nivou u brojnim oblastima.

Kako je istakla, program je vodeća inicijativa koja podržava niz vitalnih oblasti vladavine prava – jačanje pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, borba protiv diskriminacije i sloboda medija i sloboda izražavanja.

Hristos Jakumopulos, generalni direktor za ljudska prava i vladavinu prava u Vijeću Evrope rekao je na otvaranju konferencije da su zajedničke vrijednosti i posvećenost institucija korisnica, partnera i aktera civilnog društva u implementaciji programa bili ključni za njegov uspjeh.

– Poslije više od šest godina implementacije programa, možemo da istaknemo njegovu vrijednost i doprinos u pružanju podrške zapadnom Balkanu i Turskoj u postizanju istinskih reformi u oblasti vladavine prava, demokratije i osnovnih prava – zaključio je on.

Program Evropske unije i Vijeća Evrope osmišljen je kao zajednička inicijativa kojom se pruža podrška korisnicama sa zapadnog Balkana i u Turskoj, na putu usklađivanja sa evropskim standardima u ključnim programskim oblastima. Druga faza programa, koja se provodi od maja 2019. do kraja 2022. godine, sa budžetom od okvirno 41 milion eura, obuhvatila je projekte u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, kao i Turskoj.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!