RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Predstavnici zemalja nasljednica bivše SFRJ 12. februara na sastanku u Beogradu

Predstavnici zemalja nasljednica bivše SFRJ, među kojima i oni iz BiH, sastat će se 12. februara u Beogradu kako bi pokušali usaglasiti stavove u vezi s brojnim pitanjima koja su i nakon 18 godina, otkako je dogovorena raspodjela imovine bivše države, u ovom slučaju diplomatsko-konzularnih predstavništava širom svijeta, ostala neriješena, piše danas “Dnevni avaz”.

Kako je za „Avaz” potvrdio Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, za sada se zna da će se razmatrati i tok prodaje zgrade nekadašnje Stalne misije SFRJ pri UN-u u New Yorku.

Početna vrijednost tog objekta je 40 miliona američkih dolara i jedan je od najskupljih prodavanih u procesu sukcesije. No, aktivnosti u vezi s prodajom te zgrade, koju je koristila Srbija, usporene su zbog nedavnog požara na tom objektu. Kako saznaje „Avaz”, šteta uzrokovana požarom umanjila je cijenu te zgrade za čak deset miliona maraka, što Hadžikapetanović nije mogao u ovom trenutku potvrditi.

– Informacija o požaru je tačna, ali mi još nismo dobili izvještaj njujorške policije i ne možemo ništa prejudicirati kada su u pitanju šteta i njen utjecaj na cijenu. O tome ćemo, svakako, razgovarati i s predstavnicima ostalih zemalja na predstojećem sastanku u Beogradu – rekao je Hadžikapetanović.

Predstavnici zemalja nasljednica imovine bivše SFRJ na predstojećem sastanku u Srbiji razgovarat će i o pregovorima u vezi s prodajom zgrade ambasade bivše SFRJ u Bonu te ambasade i rezidencije nekadašnje države u Bernu.

– Za objekt u Bonu i trenutno se vrši usuglašavanje kupoprodajnog ugovora između zemalja sljednica i potencijalnog kupca, dok su za ambasadu i rezidenciju bivše SFRJ u Bernu interes za kupovinu iskazale tri države te se putem agencije “Douglas Elliman RE” s njima pristupilo pregovora – kaže Hadžikapetanović.

On je potvrdio i da će BiH uskoro iznajmiti sprat zgrade bh. ambasade u Londonu Slovačkoj, koja će taj dio objekta koristiti za potrebe svoje ambassade u Velikoj Britaniji, a saglasnost za ovakvu odluku dalo je i Vijeće ministara BiH.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.