Region

Припреме за еуро: Хрвати донијели 3,7 млрд куна готовине у банке

Грађани су прошли мјесец донијели у банке још 3,7 милијарди куна готовине, пише у понедјељак Јутарњи лист, наводећи да су уочи увођења еура, на крају листопада, према подацима ХНБ-а, депозити износили 267,7 милијарди куна.

Како се приближава тренутак увођења еура, тако се повећава и износ кунске готовине коју грађани доносе у банке да би се аутоматски конвертирала у нову валуту. На крају студенога, подаци су ХНБ-а, у оптјецају је било 23,7 милијарди куна, што је 3,7 милијарди куна мање него мјесец дана прије.

На годишњој разини, пак, у студеноме је износ готовог новца у оптјецају био мањи за 12,4 милијарде куна или 34 посто, а на крају листопада годишњи пад износио је 9,3 милијарде куна или 25,3 посто.

“Тај би се пад могао додатно продубити до краја године, као што је то било у успоредивим земљама које су уводиле еуро, а у којима је износ готовине у оптјецају готово преполовљен у години уочи увођења еура, при чему је процес био најинтензивнији у мјесецима непосредно прије увођења еура”, објашњавају у ХНБ-у.

Управо је прелијевања готовог новца у банке један од разлога повећаног раста укупних депозита становништва, који укључују депозитни новац, кунске штедне и орочене депозите те девизне депозите.

На крају листопада укупно су износили 267,7 милијарди куна, што значи да су у години порасли за чак 23,1 милијарде куна или 9,5 посто. То је више од пораста оствареног у претходној години кад је износио 20,7 милијарди куна или 9,2 посто и “замјетно више од раста у ранијим годинама”.

Уз кунска средства на трансакцијским рачунима томе највише придоносе девизни депозити. њихов значајан раст у посљедњих годину дана ХНБ повезује “с опоравком туризма и процесом приступања еуроподручју”.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!