RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Први откази у Хрватској: Радници одбили тестирање на вирус корона

Четири запосленика Центра за рехабилитацију Станчић отказан је уговор о раду јер су одбили тестирање које је услов за долазак на посао у систему социјалне заштите и здравства, пише Јутарњи лист.

Ријеч је о првим отказима који су у вези са одлуком Националног штаба цивилне заштите према којој од 4. октобра сви запослени у здравственим и социјалним установама при доласку на посао морају предочити дигиталну ковид-потврду, којом доказују да су вакцинисани или пребољели вирус, а ако то немају, дужни су се тестирати два пута седмично, преноси портал Индеx.

Логопед, психолог, дефектолог и један запослени као техничко особље то одбијају већ мјесец дана, што их је коштало радног мјеста. Они, ипак, сматрају да је ситуација с ковид-потврдама апсурдна и незаконита јер крши њихова уставна права, уговоре о раду те бројне друге законске прописе.

Тврде и да не пристају на тестирање јер је поступак болан, дехуманизујући и омаловажавајући те да је неколико њихових колегица претрпило повреде током учесталих тестирања те сада имају честе главобоље и крварења из носа, што је пријављено љекарима.

“Одлучно су одбили тестирање”

Предсједница Радничког вијећа Станчића и чланица Извршног одбора Синдиката запослених у социјалној заштити Жуборка Кадоић казала је да је Радничко вијеће подржало Управу у одлуци о отказу. Напомиње да су више пута разговарали са запослеником који је једини од четверо и члан синдиката, али био је одлучан у томе да одбија тестирање.

“Сматрамо да је ситуација озбиљна, а они који раде с осјетљивим особама поготово морају пазити. Тестирање је најмање што се може направити. Дапаче, сматрам и да би употреба ковид-потврда требала бити шира од социјалне скрби и здравства”, каже Кадоић.

Додаје да им је жао јер је углавном ријеч о младим људима, али сматрају да су направили грешку.

Јутарњи лист неслужбено сазнаје да ће ускоро и девет запослених у КБЦ-у Загреб добити отказ. Недолазак на посао више се неће толерисати те је Управа послала Радничком вијећу намјеру о отказима, а оно би се требало изјаснити до краја седмице.

Директор КБЦ-а Сестре милосрднице Давор Вагић каже да и даље имају мали број оних који се не тестирају, али да су они на боловању.

Стручњак за радно право Виктор Готовац каже да је ово исход који је очекивао, али шта ће се на крају догодити, није једноставно питање.

“Да је ријеч о законској одредби, а не о одлуци Стожера, све би било без икаквих проблема. Но, мислим да ће о овоме говорити и Управни суд, а за неколико година и Врховни суд”, закључује Готовац за Јутарњи лист.

Извор: https://www.nezavisne.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Hrvatska: Od ponedjeljka nove mjere za regiju Jadrana

Radio Brčko

Hrvatsku na Eurosongu prestavlja Albina s pjesmom “Tick-Tock”

Radio Brčko

Хрватска од петка ублажава епидемиолошке мјере

Radio Brčko