RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
RegionSvijet

Савјет ЕУ позвао на хитно формирање власти на свим нивоима БиХ

Савјет ЕУ поновио је недвосмислену посвећеност европској перспективи БиХ, као јединствене, уједињене и суверене земље и позвало на хитно формирање власти на свим нивоима, без даљег одгађања, наводи се у закључцима објављеним на интернет страници Европског савјета.

У закључцима се подсјећа да је за напредак на путу ка ЕУ потребно ефектно спровођење реформи.

– Узимајући у обзир чињеницу да још није формирана власт на свим нивоима након прошлогодишњих избора, Савјет поново позива БиХ да настави са формирањем власти и да то учини без даљег одлагања, у интересу свих грађана – истичу из Савјета ЕУ.

Европски савјет подсјетио је и на закључке из јуна ове године, у којима је примљено на знање мишљење Европске комисије.

У закључцима се наводи и то да Савјет поздравља војну операцију ЕУФОР-а “Алтеа” и потврђује се спремност ЕУ да настави са спровођењем њеног мандата у пружању подршке властима БиХ у одржавању безбједног и сигурног окружења.

– Савјет са занимањем чека представљање сљедећег стратешког прегледа у 2021. години, које би требало да буде основа расправе са земљама чланицама о задацима ЕУФОР-а и опцијама за будућност операције, имајући у виду подршку напретку БиХ на пољу европских интеграција, као и безбједносну ситуацију на терену – истиче се у закључцима.

Савјет ЕУ истиче да разумије важност наставка координације операције Алтеа са другим међународним учесницима на терену.

– У исто вријеме, ЕУ наставља да позива власти у БиХ да, уз подршку међународне заједнице, убрзају напоре у уклањању вишка муниције, оружја и експлозивних направа, као и на пољу уклањања мина – додаје се у закључцима Европског савјета.

РТРС / фото: EU

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Šta u praksi znači kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu?

Radio Brčko

Jednokratna pomoć EU najugroženijim domaćinstvima, ne zna se kome će biti upućena

Radio Brčko

Orban: Nema otvaranja granica na zahtjev Brisela

Radio Brčko