RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Sezonski rad u Hrvatskoj: Nova pravila o oporezivanju bakšiša

Foto: Unsplash

U sklopu aktuelne poreske reforme Hrvatske zasluženo mjesto ima novi poreski tretman napojnice kao alata za povećanje prihoda turističkih i ugostiteljskih radnika. Ukratko, to znači da i dalje ostaje mogućnost plaćanja bakšiša karticama, ali će od januara 2024. godine, jedan euro napojnice zaista biti jedan euro za radnika, do visine neoporezivog iznosa na godišnjem nivou u iznosu od 3.360 eura.

Time su se ostvarila nastojanja Hrvatske privredne komore (HOK). Predsjednica Sekcije računovođa pri HOK-u Đurđica Mostarčić navodi da je temeljna razlika uvođenja neoporezive napojnice u tome što se trenutno na nju obračunavaju porez i doprinosi, kako bi poslodavac svom radniku isplatio neto iznos.

“Napojnica ne podliježe obračunu PDV-a, ali po sadašnjim pravilima za oporezivanje dohotka predstavlja dio bruto zarade. Na primer, jedan euro, prema obračunu koji zavisi od individualne situacije pojedinog radnika na osnovu zarade, mjesta rada, mjesta boravišta i slično, radniku danas pripada svega 40 do 50 odsto napojnice u neto iznosu, prenose hrvatski mediji.

“Po novom će se cijela napojnica isplatiti radniku, naravno do neoporezivog iznosa”, kaže Mostarčić dodajući da još preostaje i da se ugostitelji dogovore s kartičarima kako bi se riješila pitanja vezana za trošak naplate kartične naknade za obavljenu uslugu, tako da to ne bude na teret ni poslodavaca, ni radnika.

Takođe ostaje i da se vidi na koji način će se oporezovati iznos napojnice koji premašuje neoporezivih 3.360 eura godišnje. Prijedlog HOK-a je da se isti oporezuje prema Zakonu o lokalnim porezima. Na poklon u vidu novca sada se plaća porez od četiri odsto, a Komora smatra da je to najprimerenije oporezivanje, jer napojnica predstavlja poklon zadovoljnog kupca ugostiteljskom radniku.

Ovim izmjenama osigurava se dodatna motivacija za zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru i pratećim uslugama, što je od izuzetne važnosti s obzirom na udio turizma i ugostiteljstva u ukupnoj privredi i BDP-u.

“Za ugostiteljski sektor ovo je značajno jer će biti lakše zadržati postojeću radnu snagu, a služit će nam i kao još jedan pregovarački alat za pronalaženje buduće radne snage. Ono što je pohvalno je da je sve apsolutno transparentno prema radnicima i Poreskoj upravi jer je u svakom trenutku vidljivo koliko svaki radnik ima dodatak na ugovorenu platu”, navodi predsjednik Udruženja ugostitelja HOK-a Franz Letica.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!