RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Školska godina u Albaniji počinje 14. septembra, jedna sedmica u školi – jedna online

Školska godina u Albaniji počeće 14. septembra tako što će đaci naizmjenično jednu sedmicu ići u školu, a jednu sedmicu nastavu pratiti onlajn.

Albanski premijer Edi Rama je na sastanku sa rukovodiocima regionalnih uprava i lokalnih kancelarija za obrazovanje poručio odgovornima u obrazovnom sektoru da strogo sprovedu sve preporuke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona.

“U skladu sa odlukom Vlade, nastava počinje 14. septembra kroz model jedna nedjelja fizičko prisustvo, a jedna nedjelja onlajn. U 1.097 škola nastava će se odvijati u jednoj smjeni, u 472 u dvije, a u 183 škole u tri smjene. Čas će trajati 30 minuta, a u učionicama će biti po 20 đaka”, naveo je Rama.

Svaka škola će, kako je kazao, imati po jednog zdrastvenog radnika, prenio je portal “a1on”.

U Albaniji od juče do 11. septembra u 600 škola odvijaće se dodatna nastava za više od 5.400 đaka od prvog do petog razreda koji nisu imali mogućnost da prate onlajn nastavu u periodu od marta do maja, kada su škole bile zatvorene zbog pandemije.

Uglavnom je riječ o đacima romske etničke pripadnosti, kao i onima iz viših planinskih naseljenih mjesta, navodi portal.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Školska godina u Federaciji BiH počinje u septembru – svi kantoni složni

Radio Brčko

Učenici Brčko distrikta imat će proljetni raspust

Sandra Živković

Два снажна земљотреса, у размаку од три часа, погодила Албанију

Radio Brčko