Region

Slovenski liječnik, koji je dirao maloljetnicu, osuđen na uvjetnu kaznu

Slovenski liječnik koji je maloljetnu djevojku dirao po intimnim dijelovima tijela za vrijeme pregleda, navodno sumnjajući da ima mononukleozu, osuđen je na sudu u Mariboru samo na uvjetnu kaznu, ali mu prijeti oduzimanje liječničke licence.

Okružni sud u Mariboru je liječnika obiteljske medicine Davorina Kolariča nepravomoćno osudio na 18 mjeseci zatvora, uvjetno uz trogodišnji rok kušnje, jer je tada 16-godišnjakinju koja je mu je došla kako bi dobila medicinsku ispričnicu zbog izostanka iz škole, pipao po grudima i spolovilu.

Time je zlorabio svoj položaj i povrijedio spolni integritet maloljetne osobe, utvrdio je sud.

Tužiteljstvo je zahtijevalo bezuvjetnu zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja liječničkog poziva, što je sudsko vijeće kojemu je predsjedavala sutkinja Barbara Nerat odbio, objavili su slovenski mediji u ponedjeljak.

Predsjedavajuća sutkinja je izjavila da je sud u odmjeravanju kazne vodio računa o osobnosti, ponašanju i prošlosti optuženoga, te da bi zatvorska kazna i zabrana rada bila prekomjerna sankcija.

Radilo se o brzom pregledu koji na oštećenici nije izazvao teške i trajne posljedice, kazala je Nerat. Djevojka oštećenica u civilnoj tužbi traži 15.000 eura odštete.

Do događaja koji je doveo do tužbe došlo je 2016., kad je djevojka imala 16 godina.

Incident je odmah prijavila na anonimni telefon, ali niti nakon posredovanja zastupnika za prava pacijenata nije doživjela zadovoljštinu, pa je stvar prijavila policiji, tvrdeći da ju je liječnik za vrijeme pregleda bez potrebe dodirivao po grudima i spolovilu, što je u sudskom postupku dokazano.

Liječnik je na sudu nijekao počinjenje kaznenog djela, ali je u istrazi priznao da je naredio pacijentici da se razodjene do koljena, te je okrenuo na trbuh i bez rukavica joj pregledao žlijezde jer je – kako tvrdi – posumnjao da je oboljela od mononukleoze.

Liječnik specijalist Anton Gradišek koji je na sudu svjedočio kao vještak kazao je u svom svjedočenju da optuženi liječnik nije smio nenajavljeno svući pacijenticu, te da pri pregledu krajnika nije potrebno doticanje spolovila.

“Ako je doista posumnjao na mononukleozu, onda joj je morao izmjeriti i temperaturu i opipati žlijezde na vratu i ispod čeljusti”, kazao je Gradišek na sudu.

Na presudu je negativno reagirala i predsjednica slovenske liječničke komore Zdenka Čebašek-Travnik, bivša nacionalna  pravobraniteljica za ljudska prava, objavili su slovenski mediji.

Kazala je da je spomenuti slučaju dala u prosudbu odboru za etička pitanja liječničke komore koja mora izvesti za to predviđene postupke, pri čemu nije isključeno niti da se uvjetno osuđenom oduzme njegova liječnička licenca, prenosi Hina.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button