Region

U Beču o skladištenju radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori

Predstavnici Bosne i Hercegovine danas će na sastanku u sjedištu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u Beču prezentovati stavove o namjerama Hrvatske da na Trgovskoj gori, u blizini granice, skladišti radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo iz Nuklearne elektrane “Krško”, te iznijeti argumente zbog kojih je ta ideja neprihvatljiva.

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje aktivnosti u vezi sa skladištenjem radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori Emir Dizdarević rekao je da je riječ o preglednom sastanku sa fokusom na Zajedničku konvenciju sigurnog zbrinjavanja potrošenog goriva i radioaktivnog otpada na koju je potpis stavilo gotovo 90 država, a na spisku su i BiH i Hrvatska.

On kaže da će predstaviti probleme i sumnje koje imaju u vezi sa radovima na hrvatskoj strani.

Dizdarević je rekao da su u pripremi za ovaj pregledni sastanak, koji se održava svake tri godine, Hrvatskoj postavili 11 pitanja na koja su dobili odgovore.

“Sa četiri odgovora nismo zadovoljni i potenciraćemo da se razjasne na plenarnim sjednicama u Beči. Iskazaćemo zabrinutost i iznijeti stav BiH, posebno lokalne zajednice koja je najbliža – Novog Grada”, rekao je Dizadrević, koji je zamjenik direktora Regulatore agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH.

On kaže da bi delegacija BiH trebalo da se sastane i sa predstavnicima Evropske zajednice za atomsku energiju – Euratom koji prate sastanak.

“Naš stav je da je najrealnije i najobjektivnije rješenje da se radioaktivni otpad odlaže na mjestu nastajanja”, rekao je Dizdarević.

On je najavio da će nakon ovog sastanka u drugoj polovini jula članovi Ekspertskog tima ponovo posjetiti Čerkezovac u opštini Dvor, lokaciju na kojoj je planirano skladištenje, a potom i odlaganje radioaktivnog otpada.

Dizdarević je rekao da Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane “Krško” nastavlja sa aktivnostima uspostavljanja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, te da Hrvatska u ovom trenutku nema ni političku odluku, ni soluciju da na drugi način riješi ovaj problem.

Na sajtu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju objavljeno je da će danas u Beču biti održan virtuelni tehnički sastanak za reviziju i okončanje publikacije Agencije o finansiranju nuklearnih elektrana na tržištima u razvoju.

Hrvatska planira da polovinu radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško” skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH. Na toj lokaciji planirana je i izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Stav svih strana u BiH je da je lokacija bivše kasane “Čerkezovac” na Trgovskoj gori nedopustiva jer se nalazi uz samu granicu i u slivu rijeke Une, koja je zaštićeno područje, a poseban akcenat je na činjenici da bi, odlaganjem tog radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button