RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori

U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori, a u zagrebačkoj izbornoj komisiji od početka izborne tišine do jutros u 10 sati dobili su niz prijava, prenosi portal Index.hr.

Najčešće su prijave zbog objava na društvenim mrežama, ali i zbog letaka u sandučićima i plakatima u neposrednoj blizini izbornih mjesta.

Pojedini građani u Zagrebu nisu dobili sve glasačke listiće, a iz izborne komisije su poručili da su poslali SMS poruke svim predsjednicima i potpredsjednicima biračkih odbora, u kojima izričito traže da biračima budu uručena sva četiri listića.

Pojedini građani su se žalili da im nisu uručeni svi listići. U Zagrebu postoje četiri listića – za gradonačelnika, skupštinu, veća gradskih četvrti i mesne odbore, a na pojedinim biračkim mjestima građane su pitali za šta žele da glasaju, pa su im dali samo dio listića.

U zagrebačkoj izbornoj komisiji za portal Index je rečeno da su neki birački odbori pogrešno shvatili da moraju da pitaju birače jer takvo uputstvo DIP-a postoji na nacionalnom nivou, gdje ima i manjinskih listi, ali ih u Zagrebu nema.

U zagrebačkoj izbornoj komisiji naglašavaju da se birači koji nisu glasali na svim listama, a to žele, mogu vratiti na izborno mjesto i glasati.

U Hrvatskoj su jutros otvorena biračka mjesta na lokalnim izborima, na kojima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Na 6.572 biračka mjesta pravo glasa ima 3.660.000 građana.

Građani Hrvatske biraće opštinska vijeća i načelnike u 428 opština, gradska vijeća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Izvor: Nezavisne

Foto: Tanjug/AP

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.