Region

U osječkom prihvatnom centru do sada registrirano stotinjak izbjeglica iz Ukrajine

Od 27. veljače do danas prihvatni centar Jug u Osijeku registrirao je stotinjak izbjeglica iz Ukrajine koji su većim dijelom smješteni na području Osječko-baranjske županije, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite. U smještajnim objektima koje organizira županijski stožer civilne zaštite su 32 osobe, a dvoje djece iz Ukrajine već je krenulo na nastavu u osnovnoj školi na području grada Osijeka, priopćeno je iz Stožera.

Načelnik Stožera Mato Lukić ističe kako Stožer raspolaže informacijama da je na području županije znatno više obitelji iz Ukrajine, koje su smještene kod obitelji ili prijatelja, te ih pozvao da se prijave u prihvatni centar u Osijeku ili najbližem Centru za socijalnu skrb kako bi ostvarili prava koja im omogućuju državna i županijska vlast.

Također je pozvao ukrajinske izbjeglice koji su kod prijatelja ili rodbine u drugim slavonskim županijama da se jave najbližem Centru za socijalnu skrb radi ostvarivanja svojih prava.

Organizira se psihosocijalna pomoć

Županija u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, čiji stručnjaci imaju višegodišnje iskustvo rada u kriznim situacijama, i Crvenim križem organizira pružanje psihosocijalne pomoći, navode u Stožeru.

Tako je u nedjelju u osječkome prihvatnom centru Jug organiziran susret svih ukrajinskih izbjeglica kako bi se upoznali i povezali, za najmlađe je organizirana dječja igraonica i radionica, a predstavnici Stožera tom su prilikom upoznali roditelje s mogućnošću integracije djece u vrtiće i škole.

Crveni križ Osječko-baranjske županije ovih bi dana trebao dobiti uputu o potrebama kako bi se pomoć ciljano prikupljala, o čemu će uskoro izvijestiti i javnost, navodi se u priopćenju.

Izvor: index.hr

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button