RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

U Petrinji šteta na 37.000 objekata, 2.200 proglašeno neupotrebljivim

Dvije sedmice nakon razornog zemljotresa u centralnoj Hrvatskoj, prijavljena je šteta na više od 37.000 objekata, pregledana ih je gotovo polovina, a, što znači da je najmanje toliko porodica ostalo bez krova nad glavom i bez pravog privremenog smeštaja.

U Prekopi, kraj Petrinje više ne žive u kućama, već u privremenom smještaju.

“Dobili smo tu kućicu, imamo tu nešto osnovno… Tu možemo da se okupamo … Stalno podrhavata, svaki dan, svaku noć, čuje se, osjeti se…”, kažu mještani Prekope.

Kontejneri i kućice im znače, pomoć kažu stiže od volontera, ali ne i od države, prenijela je zagrebačka N1 tv.

“Sve te donacije i pomoći što su dolazile, došle su od dobrih ljudi velikog srca. I hvala im na tome. Ali od države ne, niko od države se nije usudio da nas obiđe i dođe da pita, šta je, kako je”, naveli su.

Petrinju mnogi nazivaju gradom duhova.

Na ulicama je sve manje ljudi, a sve više snijega. Tek nekoliko službenih osoba, a zbog nepovoljnih vremenskih prilika za radove, gotovo 500 vatrogasaca poslato je kući, dok preostali 350 rade što mogu.

“Radi se na saniranju krovova, ono što je nužno i što vatrogasci mogu, nisu krovopokrivači, ali rade šta mogu, da ne ugrozi ljude, zatvaramo najlonom da kiša ne pada u kuću i to je ono što sad radimo”, kaže šef vatrogasaca Petrinje Mijo Brlečić.

Znakove života u gradu daju tek rijetki otvoreni objekti – 60 radnji u Petrinji trajno je uništeno.

Rade pekare, kiosk, apoteka.

Vodu po preporuci moraju da prokuvavaju, a hrane imaju dovoljno.

Inače, hranu su do danas kuvali kuvari volonteri, a potom tu obavezu preuzima jedna državna firma. Nakon potresa, prvi put u 76 godina postojanja Radija Petrinja, četiri dana program nije emitovan, ali su zahvaljujući donaciji zaposleni dobili kontejner i nastavili da rade.

“Ta četiri dana tišine, mislim da ću zauvijek pamtiti. Kada smo krenuli s našim emitovanjem programa, čim smo pustili prvu pjesmu, to su opet krenuli pozivi poruke podrške, čestitali su nam što smo opet zajedno s njima. U ovakvim situacijama lokalni mediji su jako bitni”, kaže Mario Gršić s Radija Petrinja.

Izvor: TANJUG

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Indoneziju pogodio snažan zemljotres

Radio Brčko

Hrvatska vlada pred širom rekonstrukcijom

Radio Brčko

Zemljotres jačine 6,4 stepena u Sredozemnom moru

Radio Brčko