RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Uz štrajk upozorenja prosvjetnih radnika, počinje nova školska godina u Crnoj Gori

Školska godina za oko 94 hiljade učenika osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori počinje danas.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović rekao je da je sve spremno za početak nove školske godine u 163 osnovne i u više od 50 srednjih škola.

Ove godine u osnovne škole u Crnoj Gori upisano je oko 7.500 prvaka.

Nova školska godina počela je uz štrajk upozorenja prosvjetnih radnika koji žele da donosiocima odluka ukažu na brojne probleme u prosvjeti, koja je, kako ocjenjuju, decenijama na margini.

Sindikat prosvjete pozvao je članove da se prvog dana škole pridruže štrajku upozorenja koji će trajati najviše sat.

Školskim kalendarom za 2023/2024. godinu predviđeno je da nastava bude završena 14. juna naredne godine.

U školskom kalendaru, objavljenom na sajtu Vlade, navodi se da se nastavna godina za učenike završnog razreda okončava 17. maja.

Zimski raspust, prema tom dokumentu, počeće 1. a završiće se 21. januara, dok će ljetnji raspust trajati od 17. juna do 31. avgusta iduće godine.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.