Region

Veleposlanik Sabolić svim hrvatskim državljanima čestitao Dan državnosti RH

Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić izjavio je da se u subotu, 30. svibnja slave Dan državnosti Republike Hrvatske, koji se obilježava u spomen na konstituiranje prvoga slobodno i demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine.

Nakon 45 godina jednopartijskog komunističkog režima, dodao je Sabolić, bio je to prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

– Zbog epidemioloških mjera nismo u mogućnosti obilježiti ovaj blagdan prigodnim prijemima za prijatelje i partnere iz političkog, vojnog, vjerskog, kulturnog i gospodarskog života u BiH, te za predstavnike međunarodnih organizacija i diplomatskog zbora – naveo je Sabolić.

Unatoč ovakvoj situaciji, kako je naveo, ove godine s radošću i ponosom obilježavaju 30. obljetnicu tog povijesnog dana.

– S posebnom zahvalnošću spominjemo se hrabrosti, odlučnosti i zajedništva svih hrvatskih branitelja koji su dali nemjerljiv doprinos obrani slobode. Posebno poštovanje iskazujemo nikada zaboravljenim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima – dodao je Sabolić.

Ove godine je Hrvatska prvi puta na čelu Europske unije.

– Zaokružujemo jedan ciklus – od teškog puta u borbi za neovisnost, dobivanja euroatlantske perspektive, do međunarodne afirmacije u Europi i svijetu. Hrvatska, koja je pretrpjela rat i agresiju, danas zajednički s drugim europskim narodima gradi Europu zajedničkih vrijednosti – naveo je Sabolić.

Naglasio je kako Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj ima i prijatelja i partnera, čvrsto opredijeljenog za jačanje svih područja suradnje u duhu dobrosusjedskih odnosa, temeljenih na međusobnom uvažavanju i povjerenju.

-Hrvatska je spremna Bosni i Hercegovini pružiti pomoć u izgradnji moderne europske države za sva tri njezina konstitutivna naroda i za sve njezine građane. Na Zagrebačkom samitu Hrvatska je posebno naglasila da BiH kao njezin najbliži susjed zaslužuje status kandidata za članstvo i da joj u tome treba pomoći. Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim državljanima i svima onima koji Hrvatsku vole i poštuju, od srca čestitam Dan državnosti! – izjavio je Sabolić, saopćeno je iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close