RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Вучевић: Не шаљемо оружје Украјини, лаж у намјери да се Београд увуче у конфликт

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да је лаж да Београд шаље оружје Украјини, поручивши да је “некоме очигледно циљ да дестабилизује Србију и да је увуче у конфликт у којем неће да учествује”.

Коментаришући јутрошње наводе британске новинске агенције Ројтерс, која је објавила наводна сазнања из тајног документа Пентагона да се Србија обавезала на слање оружја Украјини или да је то већ учинила, Вучевић је рекао да је Београд “више од 10 пута до сада демантовао те неистине и да то чини и сада”.

“Србија није продавала нити ће оружје украјинској нити руској страни, нити земљама у окружењу тог конфликта. Некоме је очигледно циљ да увуче Србију у тај сукоб, али се ми доследно држимо наше утврђене политике”, нагласио је он Вучевић за “Спутњик”.

Он је поновио да Србија продаје оружје трећим странама, које су далеко од сукоба и немају никакве везе са њим.

“Увек постоји могућност да се неко оружје на некакав волшебан начин нађе и на територији конфликта, али то апсолутно никакве везе нема са Србијом. То је питање за оне државе које не поштују међународне норме, уговорне клаузуле и узусе пословања. Понављам, Србија није слала оружје Украјини и све што је објављено о тој теми су неистините спекулације”, поручио је он.

Ројтерс је објавио, према документу Пентагона под ознаком повјерљиво, да се Србија, која је једина европска држава која је одбила да уведе санкције Русији због инвазије у Украјини, сагласила да испоручи оружје Кијеву или је то већ учинила.

Агенција Ројтерс није могла да добије независну потврду аутентичности документа.

У тексту се наводи да је документ сумиран извјештај о одговору европских држава на захтјеве Украјине за војну обуку и “смртоносну помоћ” или наоружање. Дио је више десетина докумената под ознаком повјерљиво који су у протеклих неколико седмица објављени на интернету.

Документ је насловљен са “Европа, одговор на сукоб између Русије и Украјине” и садржи табелу на којој су наведени “процијењени ставови” 38 европских држава као одговор на захтјеве Украјине за војну помоћ.

Табела приказује да је Србија одбила да обучава украјинске снаге, али је посвећена томе да пошаље или је већ послала смртоносну помоћ. Наведено је да је Србија исказала политичку вољу и војну способност да и убудуће шаље оружје Украјини.

Документ носи ознаку “Тајно и НОФОРН чиме је забрањена дистрибуција страним обавјештајним службама и армијама. Постављен је датум 2. март, уз печат канцеларије Генералштаба америчких оружаних снага, пише Ројтерс.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.