RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Вучић: Барикаде на сјеверу Косова ће бити уклоњене, неповјерење остаје

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ у Рашкој, након разговора са Србима са Косова, да ће барикаде бити уклоњене, али да неповјерење остаје. Вучић је рекао да ће уклањање барикада почети данас у пријеподневним сатима.

“То не може за два сата да буде готово, да ли за 24 или 48 сати, барикаде ће бити уклоњене, али неповјерење остаје”, поручио је Вучић.

Навео је да су имали тешке разговоре, али да су били врло искрени.

“Морамо да разговарамо и да покушамо да вратимо повјерење. Видјели смо никада организованији отпор српског народа”, рекао је Вучић и поручио Србима са Косова да ће и он и Србија бити увијек уз њих.

На састанку са Србима са Косова Вучић је казао да је дошао да их чује и да претпоставља да ће му бити испостављени, како је рекао, немогући захтјеви које ће саслушати и да ће, како год било, остати уз њих.

Такође је рекао како су протеклих дана њихова права била веома угрожена.

“Јесте ово симболична побједа, али ми сада недвосмислено имамо на папиру написано да људи са барикада неће бити прогањани”, нагласио је Вучић.

Поручио је да им сваки дан мира и стабилности значи шансу више за будућност, додајући да томе не види алтернативу.

Директор Канцеларије за Косово Петар Петковић изјавио је раније јучер да је Србија добила “никад јаче гаранције” Сједињених Америчких Држава и Европске уније које испуњавају захтјев косовских Срба да не постоје никакви спискови за хапшење или кривично гоњење због њиховог учешћа у мирним протестима или на барикадама. Петковић је навео да је Вучић позвао Србе са Косова да се повуку са барикада.

Срби дуже од двије седмице тешком машинеријом блокирају путеве на сјеверу Косова, због хапшења Дејана Пантића, бившег припадника Косовске полиције, осумњиченог за напад на службенике Централне изборне комисије Косова.

Неколико дана касније, ухапшен је и Слађан Трајковић, још један бивши припадник Косовске полиције, који је оптужен за терористичке акте. Обојици је одређен притвор од 30 дана.

Пантићу је јучер судски притвор замијењен кућним, а Специјално тужилаштво Косова образложило је ову одлуку његовим лошим здравственим стањем и тиме да није могао да ужива права која му као притворенику припадају.

Вучић је током састанка с косовским Србима изјавио да је Пантић стигао кући.

Косовска полиција је 10. децембра, када су постављене барикаде на путевима, затворила за кретања људи и робе два гранична прелаза на сјеверу Косова, Јариње и Брњак.

Хапшењима и барикадама претходили су инциденти на сјеверу Косова због припрема косовских власти за одржавање ванредних избора у четири општине са српском већином, који су потом одложени за април наредне године.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.