BrčkoInfoKom

Apel korisnicima lokalnih vodovoda za racionalno korištenje vode

S obzirom da se Brčko distrikt BiH već duži vremenski period, koji se nastavlja i ove sedmice, suočava sa visokom temperaturom koja tokom dana prelazi 33-34°C i dužim sušnim periodom, usljed čega je smanjen dotok vode sa izvorišta u rezervoare, ponovo apelujemo na korisnike lokalnih (seoskih) vodovoda da vodu koriste za osnovne životne i higijenske potrebe domaćinstva, nikako u druge svrhe, kao što je zalivanje bašta, dvorišta, polivanje betona ili punjenje bazena, odnosno onako kako je propisano Zakonom o komunalnim djelatnostima, a koji takođe predviđa sankcionisanje zbog rasipanja i gubitka vode.

„Potrošačima iz kategorije domaćinstva na lokalnim vodovodima, koji budu imali potrošnju vode veću od 40 m³ na mjesečnom nivou, što je maksimum po evropskim standardima, biće obračunata razlika potrošnje kao pravnim licima po cijeni od 1,25 KM po m³, jer vodu koriste za zalijevanje ili u druge (gore navedene) svrhe. U proteklim danima uspjeli smo regulacijama na terenu održati lokalni sistem vodosnadbijevanja, a s obzirom da se i ove sedmice ponovo očekuje visoka temperatura, ukolikom sistem bude ugrožen, uvešćemo i planske restrikcije, da bi stanovništvo u određenim periodima imalo vodu“, kažu u RJ Vodovod i kanalizacija.

Pozivamo građane na solidarniji odnos i racionalnu potrošnje vode, a ukoliko imaju saznanja o punjenju bazena, zalivanju zelenih površina, bašta ili drugih obradivih površina, polivanju asfaltiranih ili betonskih površina u svrhu „hlađenja“ i drugom neracionalnom trošenju vode, te sumnji u nelegalne priključke na vodovodnu mrežu, da o tome obavijeste JP „Komunalno Brčko“ putem besplatne info linije 0800 505 07 i/ili Policiju Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button