InfoKom

Брчко: Крађа струје је кривично дјело – у току контрола купаца

ЈП “Комунално Брчко” – Радна јединица “Електродистрибуција” ради на појачаној контроли неовлаштене потрошње електричне енергије.

У протеклих 10 дана контролисано је око 150 купаца.

Крађа струје је кривично дјело, али неке потрошаче та чињеница не забрињава.

Уочено је да се један број потрошача прикључује на стубове јавне расвјете, што може бити јако опасно, јер је ријеч о нестручном руковању, провођењу струје кабловима неодогаваруће намјене и пресјека, полагању каблова по земљи или пребацивању преко кровова кућа, што све може довести до повреда опасних по живот и здравље, запаљења објеката и велике штете. Постоје такође и ситуације у којима се комшије или рођаци прикључе на сатове сусједног објекта, што је, осим што је нелегално, и неморално.

Неовлаштена потрошња електричне енергије је кориштење електричне енергије без одобрења за прикључење. Неовлаштена потрошња је кориштење електричне енергије без испуњавања услова за прикључење, затим кориштење електричне енергије након налога за обуставу кориштења, кориштење електричне енергије без мјерног уређаја, мимо њега или преко мјерног уређаја на којем је онемогућено правилно регистровање утрошене електричне енергије.

Код лица код којих се утврди неовлаштена потрошња, аутоматски долази до искључења електричне енергије, обрачуна неовлаштено преузете електричне енергије у складу са законским прописима (годину дана уназад) и покреће кривична пријава.

Позивамо и суграђане да пријаве нелегалну потрошњу електричне енергије, уколико о томе имају ваљаних сазнања, за шта је интерним актима предузећа предвиђена и новчана награда.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!