RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
InfoKom

Nabavljeno 70 novih kontejnera za odlaganje otpada zapremine 1,1 m³

Aktivnostima obnove spremnika za otpad, JP „Komunalno Brčko“ nabavilo je 70 novih kontejnera kojima će se zamijeniti oni dotrajali i stari.

Primopredaja kontejnera obavljena je prošle sedmice i njihovo raspoređivanje i zamjena u užem centru grada počela je juče i trajaće do kraja ove sedmice. Radnici Radne jedinice Čistoća izvršili su obilježavanje nove komunalne opreme, nakon čega ih postavljaju na zadate lokacije.

Ovim projektom rješavamo problem nefunkcionalne i pohabane komunalne opreme, koja je nakon više godina konstantne upotrebe oštećena od zuba vremena, ali i nesavjesnog korištenja.

Cilj ove akcije je kvalitetnije i efikasnije upravljanje komunalnim otpadom, te povećanje nivoa komunalne higijene, čime će se doprinijeti  čistijoj i zdravijoj okolini. Ovom aktivnošću zamjenjujemo dotrajale i oštećene kontejnere, koju smo naslijedili od Vlade Brčko distrikta BiH iz perioda kada je ovom komunalnom oblašću upravljalo Odjeljenje za javne poslove. Kontejneri su tada postavljeni na javnu površinu u skladu sa tačno definisanim lokacijama.

Podsjećamo da u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta BiH, posude za smeće s javne površine nabavlja i održava nadležno odjeljenje ili preduzeće. Poslovni prostori i stambeni objekti moraju imati sopstvene posude za smeće. Posude za smeće za novoizgrađene objekte nabavlja investitor, odnosno korisnik poslovnog prostora. Posude za odlaganje smeća u kolektivnim stambenim objektima nabavljaju stanari zgrade. Vlasnici – korisnici posuda za smeće dužni su da ih održavaju u urednom i čistom stanju, kao i da obezbjede njihovu dezinfekciju i dezinsekciju najmanje dva puta godišnje.

Zamjena starih kontejnera biće nastavljena krajem godine, kada će akcijom biti  obuhvaćena prigradska naselja. Kontejnere koji ne budu sasvim istrošeni, pokušaćemo da obnovimo u našoj radionici i čuvati ih za rezervne, da ne završe i sami na otpadu, a na građane apelujemo da nove posude ne oštećuju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.