RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Атлетичари из Бразила, Перуа, Еквадора и Португала биће чешће тестирани уочи ОИ

Атлетичари из Бразила, Еквадора, Перуа и Португала ће бити чешће тестирани уочи Олимпијских игара у Паризу, јер су у њиховим земљама тестирања испод стандарда антидопинг програма.

Јединица за Интегритет Атлетике (АИУ) саопштила је данас да те четири земље нису послушале упозорења послије Свјетског првенства у Јуџину 2022. године, како би побољшале ненајављена тестирања уочи такмичења 2023. године у Будимпешти.

“Све четири државе нису успјеле да обезбиједе пропорционално тестирања ван такмичења за њихове тимове на Свјетском атлетском првенству у Будимпешти”, наведено је у саопштењу АИУ, која се сматра најбољом међу олимпијским спортовима у истраживању допинга и корупције.

Побољшаним тестирањем биће обухваћени спортисти из тих земаља који нису међу 10 најбоље рангираних у такмичењима. Елитни такмичари су већ на мети АИУ као вјероватни освајачи медаља на великим такмичењима.

На Свјетском првенству прошле године Еквадор и Перу су освојили сребро, а Бразил бронзу, а све три медаље освојене су у брзом ходању.

Свјетска атлетика је подржала савјет да слабије рангирани спортисти из ове четири земље могу да учествују на Играма у Паризу само ако дају најмање три узорка на ненајављеним тестирањима на тренингу у периоду од 10 мјесеци, најкасније до 4. јула. Атлетска такмичења у Паризу почињу 1. августа.

Олимпијске игре биће одржане од 26. јула до 11. августа у Паризу.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.