RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

ATP garantuje minimalnu platu za prvih 250 tenisera sa ATP liste

Udruženje profesionalnih tenisera (ATP) saopštilo je da će za prvih 250 tenisera sa svjetske rang-liste u singlu garantovati minimalnu platu ukoliko zarada bude ispod postavljenog praga, u sklopu novog trogodišnjeg programa.

Trogodišnji probni period pod nazivom Osnovni program pokriće sve nedostatke za prvih 250 tenisera u singlu, ukoliko zarada padne ispod postavljenih pragova.

Za 2024. godinu prag je postavljen na 300.000 dolara za prvih 100 igrača, za one od 101. do 175. mjesta prag je 150.000 dolara, a za one od 176. do 250. mjesta prag je 75.000 dolara.

ATP očekuje da će pružiti finansijsku podršku za 30 do 45 tenisera koji ispune kriterijume.

Oni će tom uplatom pokriti troškove trenera, fizioterapeuta i troškove putovanja.

“Izuzetno smo uzbuđeni što predstavljamo ovaj program. Ova inicijativa je potpuna promjena u načinu na koji tenis pristupa finansijama igrača. Ona predstavlja našu posvećenost igračima i njihovim karijerama, njegovanje okruženja u kome mogu da napreduju i uzdignu sport. To je takođe samo početak onoga što se nadamo da ćemo postići. Ambicija je da proširimo ovu inicijativu koja mijenja sport”, rekao je predsjednik ATP Andrea Gaudenci.

Vodeći svjetski igrači zarađuju mnogo novca od turnira i raznih sponzora, dok niže rangirani teniseri u velikoj mjeri zavise od zarade na turnirima.

ATP će takođe podržati igrače koji se tokom jedne sezone zbog povreda takmiče na manje od devet ATP turnira i čelendžera.

“Ova garancija će osnažiti igrače da sa većom sigurnošću planiraju svoje sezone, koncentrišu se na svoju igru i ulažu u svoje timove”, dodali su u saopštenju.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!