RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Australijski mediji – Đoković će moći da igra na Australian openu

Srpska teniska zvijezda Novak Đoković moći će da se vrati na Australian open, prenose tamošnji  lokalni mediji, uključujući Herald Sun i Sydney Morning Herald.

Prema izvorima bliskim Vladi, 35-godišnjem Beograđaninu poništena je trogodišnja zabrana ulaska u zemlju i odobrena mu je viza za nastup na prvom Grand Slamu u sezoni.

Prvi turnir velike četvorke počet će 16. januara naredne godine, a Đoković je u Melbourneu osvojio devet od 21 Grend Slem turnira.

Iako australijski mediji već neko vrijeme pišu o takvom razvoju događaja, lokalna vlast to još nije zvanično potvrdila, ali se očekuje da će to uskoro učiniti i istovremeno Srbinu odobriti vizu.

U Herald Sunu i Sydney Morning Heraldu oslanjaju se na izvore bliske australskoj vladi i navode da predstavnicima vlasti još nije dozvoljeno da o tome javno govore.

Nakon majskih izbora, novi ministar imigracije Andrew Giles je, prema njihovim informacijama, poništio odluku svog prethodnika Alexa Hawkea, koji je početkom godine intervenirao u ukidanju vize, što je kasnije potvrdilo tročlano sudsko veće.

Đokoviću je zabranjen ulazak u zemlju jer je, nevakcinisan, predstavljao preveliki rizik za javno zdravlje u Australiji. Tamo su mjere za suzbijanje širenja novog koronavirusa bile vrlo stroge početkom godine, a javnost se okrenula i protiv zvijezde.

Srpski as je u Australiju stigao 5. januara, gdje su ga priveli australijski granični organi. Sud je prvostepeno uvažio žalbu srpskog igrača za ulazak u Australiju kao medicinsko izuzeće, ali je kasnije, nakon Houkove intervencije, ona poništena i igrač je protjeran iz zemlje.

U Australiji su ovog jula ukinuta ograničenja na obaveznu vakcinaciju za strance koji dolaze u tu zemlju, prenosi STA.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.