RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Brčko: Šahista Sandro Mikanović postao majstor FIDE

Član Šahovskog kluba „Velemajstor“ Brčko Sandro Mikanović postao je FIDE majstor nakon što je na dva pozivna međunardna turnira odigrana krajem marta i početkom aprilu u Brčkom, a sve povodom obilježavanja desetogodišnjice ŠK „Velemajstor“, jer je postigao zapažen uspjeh.

Na prvom turniru zauzeo je visoko četvrto mjesto, sa 6,5/9 osvojenih poena (5-3-1) i plus 40,5 rejting poena. Na drugom turniru ponovio je četvrto mjesto sa osvojenih 5,5/9 (3-5-1) i sa nova 22 rejting poena dosegao kvotu od 2312,5 poena kojamu je donijela titulu FIDE majstora, to ga je pozicioniralo na 20. mjesto šahovske rejting liste u BiH.

Sandro Mikanović kaže da je ovim uspjehom ostavrio svoj dječački san jer se ovom drevnom igrom, koju je naučio od svog oca, bavi od četvrte godine života. Kako kaže ponosan je na postignuti rezultat a još više na klub koji vodi jer su mu svi članovi ŠK „Velemajstor“ Brčko davali nesebičnu podršku tokom njegovog „šahovskog puta“.

On je naglasio da će ovo zvanje sigurno pomoći u omasovljenju šahovske škole koja egzistira u ovom klubu još od 2013. godine i koja sada brojo 40 članova.

„Ovo nije samo moj uspjeh nego cijele zajednice jer kroz ovu titulu neću samo promovisati sebe i klub nego i grad iz kojeg dolazim,“ zaključijo je Miikanović i pozvao sve mlade buduće šahiste da im se pridruže.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.