RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Dan sjećanja na 52 obojkaša Brčkog

Odbojkaški klub JEDINSTVO Brčko ušao je u 75-tu godinu postojanja. Ovaj klub je dao veliki broj igrača koji su igrali za reprezentaciju Jugoslavije, a jedan čak i za reprezentaciju Australije, te za klubove u bivšoj državi i inozemstvu. Brčko je  kolijevka odbojke. U znak zahvale igračima, trenerima i predsjednicima brčanskih klubova Jedinstvo i Interplet, Udruženje veterana Jedinstva je položilo karanfile na Spomen ploču na bivšem igralištu kod dvorane DTV Partizan u Brčkom i na grobove sahranjenim na grobljima i mezarju u Brčkom. Mehmedalija Žilić, predsjednik Udruženja Veterana OK Jedinstvo Brčko je biranim riječima zahvalio svima koji su utkali dio sebe u razvoj odbojke u Brčkom gdje je stvoren embrio odbojke BiH.

„Sve je počelo ovdje gdje sada stojimo, a tu je bilo igralište od šljake. Klub je osnovan 1. travnja 1946. Ovo je naše četvrto okupljanje jedinstveno u Europi, memorijalni skup. Nažalost zbog smrti Siniše Kisić, Krune Malbašić i Senahida Trebinčević, broj umrlih je ukupno 52. Za one koji su sahranjeni na brčanskim grobljima i mezarju položit ćemo na njihove grobove karanfile, a za one koji su sahranjeni u drugim mjestima položit ćemo sada karanfile ispred ove ploče na kojoj piše: „DANA 01.04.1946. NA OVON MJESTU ZAPOČELA JE ISTORIJA  BRČANSKE ODBOJKE. PLOČU POSTAVLJAJU VETERANI BRČANSKE ODBOJKE“.

Prisutni su položili karanfile. Izjavu nam je dao legendarni odbojkaš koji i danas radi u stručnom stožeru ŽOK Bimal-Jedinstvo Brčko Mirsad Elezović, koji je kao i Siniša Kisić u Brčko donijeli zlatne medalje sa Mediteranskih igara, zatim Elezović igra za reprezentaciju Jugoslavije na Europskom prvenstvu gdje je osvojena prva medalja (brončana) odbojkaške reprezentacije. Na ovom mjestu je bilo odbojkaško igralište Jedinstva  šljakom prekriveno. Počeo sam igrati ovdje 3. novembra 1968. kaže Elezović, a bila je zima. Na proljeće smo najbolje rezultate ostvarili. Bili smo dvostruki juniorski prvaci Jugoslavije i prvi osvajači Omladinskog turnira u Beogradu koji je preimenovan u Majski turnir.

Tekst i slike Stjepan Bogutovac

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.