RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Denver Nuggetsi osvojili prvu NBA titulu u historiji, Jokić MVP finala

Izvor: Anadolija (B.E.G)

Košarkaši Denver Nuggetsa osvojili su prvu titulu prvaka NBA lige nakon što su u petoj utakmici finalne serije pred domaćom publikom pobijedili Miami Heat sa 94:89, te su na taj način rezultatom 4:1 u seriji ispisali klupsku historiju.

Srbijanska superzvijezda Nikola Jokić briljirao je i u ovoj utakmici i ostvario je double-double učinak. Ubacio je 28 poena uz 16 skokova, a uz to upisao je i četiri asistencije.

Kod Nuggetsa sjajni su bili i Michael Porter Jr. koji je postigao 16 poena uz 13 skokova, te Jamal Murray koji je dodao 14 poena i osam asistencija.

Miamijev Jimmy Butler predvodio je svoj tim sa 21 postignutim poenom. Njegov saigrač Bam Adebayo postigao je 20 poena i ubilježio 12 skokova. Max Strus i Kyle Lowry dodali su po 12 poena.

Miami je vodio 71:70 do kraja treće četvrtine. U posljednjoj četvrtini utakmica je bila neizvjesna, ali nakon što je ukrao loptu, Kentavious Caldwell-Pope je bio fauliran i uspješno postigao oba slobodna bacanja i doveo Nuggetse u vodstvo 92:89, 24,7 sekundi prije kraja meča. Tada je natjerao suparničkog igrača Butlera da šutira trojku, koju je promašio.

Krajnji rezultat postavio je Bruse Brown, koji je pogodio oba slobodna bacanja za 94:89 i veliki trijumf Denvera.

Nakon što su Nuggetsi savladali Heate rezultatom 4:1 u finalnoj seriji i postali ovosezonski šampioni, Jokić je proglašen za MVP-a finala NBA lige 2023. godine.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.