RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Dvadeset treći gradski derbi ili „Golijat protiv Davida“

Brčanski odbojkaši su sinoć odigrali polufinalni meč završnice odbojkaškog KUPa BiH. Ekipa „Mladosti“ pobijedila je ekipu „Jedinstva“ rezultatom 3:2 i igraće večeras u finalu za veliki pehar KUPa BiH protiv ekipe „Kakanj 78“ koja je u polufinalnoj utakmici savladala ekipu „Radnika“ iz Bijeljine rezultatom 3:0. Kada vam kažemo rezultat po setovima, biće vam sve jasno: 25:20; 22:25; 34:36; 25:22 i 15:5.Skoro dvije godine, što u prvenstvu BiH što u KUP takmičenju, ne postoji ekipa koja je osvojila dva seta u meču protiv „Mladosti“. Skoro usput, Mladost je imala i nekoliko vrlodobrih nastupa i na evropskoj sceni. Često se može i čuti rečenica:„Lako je Branku,ima najmoćniju ekipu u ligi“. Rukovodstvo šampionskog tima tako je vjerovatno i odlučilo: Mladost će u ovoj sezoni biti neosvojiva tvrđava, pa je shodno tome i probrano najbolje odbojkaško biserje kako bi se ekipa domogla trećeg pehara KUPa i nove titule šampiona BiH. Da li je to bilo dovoljno? Ovo pitanje podebljava utakmica koju je sinoć gledalo preko 600 posjetilaca u sali Gimnazije.  Šampiona i apsolutnog favorita u dvadeset trećem derbiju uspjela je da načne ekipa koja se tek formira.

Mladost-Golijat, s druge strane mreže imala je Jedinstvo – najmlađu ekipu u premijer ligi BiH. Trener Jedisntva Ljubiša Ristić i ne krije da su u ovu sezonu ušli s namjerom samo da pokušaju ostati u premijer ligi. Naime, iz ekipe Jedinstva u prelaznom periodu nekoliko prvotimaca iz prve postave prešlo je u ekipu Mladosti!

U početku derbija publika je stidljivo, a nakon drugog seta, kada je Jedinstvo izjednačilo na 1:1 u setovima, sve glasnije učestvovala u stvaranju uvijek poželjne atmosfere na ovakvom sportskom događaju. Pogotovo, što je završnica KUPa posvećena šesnaestom rođendanu Brčko distrikta BiH. Djelovalo je tako da se skoro ne zna za koga više navijaju u nemilosrdnoj borbi između Davida i Golijata. Ipak, čini se, da je publika bila naklonjenija Davidu. (Možda smo na tom primjeru mogli očitati i karakter našeg bosanskog čovjeka, pa i balkanskog: uvijek je na strani slabijeg). Shvatili smo to posebno u trećem setu koji je trajao duže nego ijedan set u sezoni. Zamislite, 34:36. Dječak na ručnom semaforu skoro da je potrošio sve brojke predviđene za odslikavanje rezultata. U Golijatu – pometnja. Pometnju drugačije nazivaju – nervoza. Pojavljuju se i kartoni: nezaustavljivom topdžiji, Saši Zimonjiću, kapitenu ekipe, pokazan je žuti karton. To ga nije spriječilo da nastavi poentirati i preko blokova Jedinstva. Kartonaža zatiče i Branka Mišića, trenera Mladosti koji kraj jednog seta provodi na klupi za kažnjene…U četvrtom setu Branko smiruje pulene, stabilizuje prijem i napad, dopušta da se raspuca i primač Novokmet, i po dinamici „poen za poen“ zaslužuje ulazak u peti set koji aktuelni šampioni rješavaju u svoju korist ubjedljivo 15:5. Ljubiša Ristić takođe primiruje svoje pulene, ne forsira ih, svjestan da su napravili više od svojih mogućnosti i, čini se, taktizira:“trebaće snage i mudrosti i u završnici prvenstva“. Zaista, nije sve gotovo. Ako je trka za peharom KUPa završena, ne znači da je trka za titulom gotova…

Nakon jučerašnjeg dvoboja između gradskih rivala u polufinalu KUPa BiH, moglo bi večeras najteže biti odbojkašima „Kakanja 78“ koji će sigurno osjetiti i dodatnu snagu šampionskog pogona Mladosti, a nakon završeta KUPa april donosi završnicu trke za prvaka države. Iznenada,onako kako to publika najviše voli, među ekipe koje kidišu na titulu, dakle „Mladost“, „Kakanj 78“ i „Radnik“, pridružili su se i dječaci Jedinstva koje smo sinoć gledali u sjajnoj ulozi Davida protiv Golijata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko protiv Gacka 2:0 ; uzvratni mečevi u petak i subotu u Brčkom

Admir Kadrić

Gradski derbi JEDINSTVO:MLADOST večeras u 19 časova

Admir Kadrić

Одбојка – Брчанкама и Брчацима три побједе по 3:1

Admir Kadrić