RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

FIFA pohvalila reforme Katara na polju zaštite radničkih prava

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) pohvalila je reforme koje je provela država Katar u pogledu zaštite radničkih prava otkako je 2010. godine dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu, a koje će se održati u Kataru od 20. novembra do 18. decembra 2022. i to prvi put na Bliskom istoku.

Tokom konferencije o ljudskim pravima koju je organizirao Njemački nogometni savez (DFB) u Frankfurtu, čelnik FIFA-e za ljudska prava i borbu protiv diskriminacije Andreas Graf ocijenio je da je glavni zadatak insistiranje na izgradnji „dugoročnog pozitivnog nasljeđa“ nakon završetka Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru, a uvažavajući reforme koje je provela država Katar u pogledu prava radnika, prenijela je katarska državna novinska agencija QNA.

Također, istakao je da FIFA slijedi procedure za zaštitu radnika uključenih u izgradnju projekata Svjetskog prvenstva, zaštitu navijača i drugih pojedinaca u okviru ovog velikog međunarodnog događaja, a koje se poduzimaju u partnerstvu s Vrhovnim odborom (SC) koji brine da Katar spremno dočeka goste iz svijeta, ali i sindikatima i nezavisnim posmatračima.

Program zaštite radničkih prava se uglavnom fokusira na kompanije uključene u izgradnju infrastrukture za FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru 2022., uključujući stadione i trening centre, kao i pružatelje usluga na SP poput hotela, prijevoza, pružatelja usluga sigurnosti itd.

FIFA-ni voditelji Odjela za ljudska prava i borbu protiv diskriminacije potvrdili su da takve inicijative značajno pridonose promicanju iskrene i plodonosne rasprave o koracima koje su poduzeli zvaničnici FIFA-e i njihove kolege u Kataru, a kako bi organizirali Svjetsko prvenstvo na način da budu zaštićena ljudska prava svih. Podvučeno je da je prema prema brojnim stručnjacima i međunarodnim organizacijama, pažnja koja je skrenuta na Državu Katar u kontekstu organizacije turnira promicala pozitivne promjene u toj zemlji, a postoji široki konsenzus o potrebi da se postignuti napredak ostane i nakon turnira.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

SP Katar: Utakmice E i F grupe, vatreni protiv Kanade

Vladimir Matijević

FIFA usvojila deset novih pravila

Radio Brčko