RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

FIFA pozvala učesnike Svjetskog prvenstva da se fokusiraju na fudbal umjesto na politiku

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino i generalna sekretarka Fatma Samura uputili su pismo fudbalskim reprezentacijama koje se pripremaju za Svjetsko prvenstvo u Kataru da se fokusiraju na utakmice i izbjegavaju držanje lekcija o moralu.

U pismu upućenom fudbalskim savezima čelnici FIFA-e pozivaju da se fudbal “pusti u centar pozornice”.

“Molimo vas da se sada fokusiramo na fudbal”, napisali su Infantino i Samura, tražeći od 32 fudbalska saveza da “ne dozvole da se fudbal uvlači u svaku ideološku ili političku bitku koja postoji”.

Naveli su da su svjesni činjenice da “fudbal ne živi u vakuumu” i da širom svijeta postoje mnogi izazovi i “poteškoće političke prirode”.

“U FIFA-i se trudimo da poštujemo sva mišljenja i uvjerenja, bez davanja moralnih lekcija ostatku svijeta. Jedna od velikih snaga svijeta je zaista njegova raznolikost, a ako inkluzija išta znači, znači poštovanje prema toj raznolikosti. Nijedan narod, kultura ili nacija nije ‘bolji’ od bilo kojeg drugog. Ovaj princip je kamen temeljac međusobnog poštovanja i nediskriminacije. I to je također jedna od osnovnih vrijednosti fudbala”, napisali su Infantino i Samura.

Ponovili su dugogodišnja obećanja Katarana, uključujući i njegovog emira na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u Njujorku u septembru, da će svi posjetioci Katara biti dobrodošli “bez obzira na porijeklo, vjeru, spol, seksualnu orijentaciju ili nacionalnost”.

Prvi put u historiji Svjetsko prvenstvo u nogometu igraće se na Bliskom istoku. Trideset dvije reprezentacije iz cijelog svijeta takmičiće se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu od 20. novembra do 18. decembra.

Tokom održavanja prvenstva u Kataru očekuje se oko 1,2 miliona posjetilaca iz inostranstva.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.