RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Franciscana: Guča gora, Fojnica i Kreševo uvezani u novu cikloturističku rutu

Biciklistička ruta Franciscana, u cijeloj svojoj dužini od preko 1.000 kilometara, od sada uključuje i veličanstvene samostane i muzeje Guča gora, Fojnica i Kreševo.

“Ako pak govorimo o bicikliranju, od gustih šuma i zelenih gora sjeverne Bosne do inspirativnih pejzaža kamenite Hercegovine, vidjet ćete najbolje što Franciskana ima za ponuditi na ovoj prekrasnoj biciklističkoj ruti. Od izvanrednih pogleda do slikovitih kaldrmisanih ulica, bučnih ulica do mirnih šuma, vaša vožnja urezati će se kao trajna uspomena, baš kao i svim sljedećim generacijama hodočasnika/biciklista poslije vas”, poručili su iz Udruge “HerzegovinaBike”.

Inače, Udruga “HerzegovinaBike” u sklopu svojih projektnih aktivnosti organizirala je biciklističku vožnju “Franciscana”, koja je startala u četvrtak, 31. kolovoza, u jutarnjim satima ispred Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu. Biciklisti su kroz 4 dana prešli više od 400 km, te tako obišli tri nova Franjevačka samostana i muzeja kako bi ih uvezali u novi i jedinstveni cikloturistički projekt Franciscana.

Njih desetak su kroz četiri dana posjetili franjevačke samostane i muzeje kao jednu sasvim novu ponudu aktivnog i kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini, a svojom biciklističkom vožnjom mapirali su i obišli samostane Guča gora, Fojnica i Kreševo, kako bi se i oni našli na biciklističkoj mapi kao ponuda za sve cikloturiste koji su željni istraživanja prirodnih ljepota i kulturnog bogatstva Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru franjevačkih samostana.

Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom, koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, navodi se u saopćenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!