RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Hrvatska danas protiv Japana igra za četvrtfinale SP-a, na teren će i Brazilci

Foto: EPA-EFE

vjetsko nogometno prvenstvo u Kataru nastavlja se danas s nove dvije uzbudljive utakmice osmine finala u kojima se sastaju Japan i Hrvatska te Brazil i Južna Koreja.

Japanci iza sebe imaju grupnu fazu u kojoj ništa nije bilo onako kako su javnost i stručnjaci očekivali. Naime, Japan je uspio savladati dva evropska velikana Njemačku i Španiju (oba po 2:1) iako im za to niko puno nije davao šansi. Isto tako su izgubili od Kostarike 1:0 u susretu koji su svi očekivali da će pobijediti. Shodno tome, jasno je da će i Hrvatskoj danas biti izuzetno teško protiv nepredvidljivih i upornih Japanaca kojima će nedostajati Itakura zbog žutih kartona, dok je Kubo pod upitnikom zbog bolesti.

Hrvatska je svoju dosta ujednačenu grupu okončala s jednom pobjedom i dva remija. Protiv Maroka i Belgije su odigrali utakmice bez pogodaka, dok su razbili Kanadu rezultatom 4:1. Kvalitetnija Hrvatska ipak danas ima blagu ulogu favorita, a ako je vjerovati dosadašnjim njihovim utakmicama na svjetskim prvenstvima očekuje nas oprezna i tvrda utakmica. Hrvatska je 1998. godine slavila 1:0, dok su 2006. odigrali meč bez pogodaka.

Za razliku od prvog duela, Brazil je apsolutni favorit protiv Južne Koreje. Brazilci su na turnir stigli kao prvi favoriti te su u prve dvije utakmice pobjedama protiv Srbije i Švicarske najavili velike stvari. Uslijedio je poraz od Kameruna u utakmici u kojoj je selektor ipak kombinovao sastav. To će morati činiti i večeras budući da zbog povrede neće igrati Alex Sandro, Jesus i Telles.Korejanci su igrali izuzetno promjenjivo u grupnoj fazi i uz dosta sreće prošli su dalje. Prvo su odigrali meč bez pogodaka protiv Urugvaja, potom su izgubili od Gane, a onda u posljednjem kolu savladali Portugal za prolaz dalje. Za večerašnji duel upitan im je Kim Min-Jae zbog povrede. Inače, Brazil i Južna Koreja su u posljednjih 20-ak godina odigrali pet prijateljskih utakmica u kojima je Brazil slavio u četiri navrata, dok je jednom slavila azijska država.

Izvor: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.