RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazinSport

Исто је пливати: и 33 метра и 33 километра – уз божију помоћ

Дионицу од 33 км ријеком Савом од Орашја до Брчког првог септембарског понедјељка су препливали Брчаци Дражен Ђурић, Александар Тутић, Његош Ђурић и Ведран Петровић. (Овакву дионицу није испливао нико за последњих 20-25 година).

Пуних девет сати, колико је трајао овај својеврсни маратон под благословом протојереја Небојше Драшкића, пливаче су пратили спасиоци Црвеног крста, Ронилачког клуба „Немо“, Удружења грађана „Икс фактор“, Кајак кану клуба „Завеслај“ и други. (Младен Јакшић и Зоран Керезовић као савски вукови су помагали у избору путање низ ријеку,настојећи да се при том користи и матица…)

– Жељели смо на овај начин да промовишемо пливање и ријеку Саву, а ускоро намјеравамо основати и пливачки клуб,- каже идејни вођа групе пливача Дражен Ђурић, двоструки витез часног крста који је на богојављење ове и прошле године на Фицибајру освојио часни крст.– Ово је успјех свих људи који су тај дан били са нама, није то успјех само наш. Испливали смо многе километре за девет мјесеци припремајући се за овај подухват и наравно да смо задовољни што смо успјели. Морам споменути Игора Миличевића, који је координирао свим чамцима и тимовима, и покривао свечетворицу нас, а били смо у моментима одмакнути и скоро 4 километра један од другог…Са нама је била докторица Јелена Ђурић, мој пријатељ Далибор Миловановић…немогуће је све набројати… Хвала проти Небојши, хвала Слободанки Ћурчић и хотелу Јелена, Брчко гасу, Wiena tursu…

– Утисци су одлични. Слава богу да смо испливали сви заједно. Можда ми тог тренутка нисмо ни били свесни великог подухвата. Држала нас је та енергије од почетка до краја. Нашу идеју смо базирали на чистој вољи и чистом срцу. Тек после сам сазнао да је то био мој имендан Александар Невски. Таква је логистика била да су људи, тимови  у чамцима функционисали ко један. Организација је била беспрекорна,- прича Александар Тутић, описујући и доживљај када је, након пливања, дошао кући на Илићку:

– Комшије су играли коло испред куће, окачили заставу,дигла се читава улица, то се певало, играло… журка је трајала дубоко у ноћ. Ја питам, је ли људи, што се ви радујете, а они кажу: „Не плива се од Орашја до Брчког сваки дан“!

– Од утисака и узбуђења када сам излазио из воде на Фицибајру нисам препознао рођеног оца. Хвала богу, има много људи који су нас подржавали и свакодневно били уз нас… захваљујем се свима, посебно мојој браћи…, ријечи су најмлађег пливача Ведрана Петровића.

У овој години је рођена и идеја да се оснује пливачки клуб. Сјајни људи-пливачи рекоше да ће до краја године регистровати га под именом АТОС Брчко.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко добија пливачки маратон са амбицијом да буде међународни

Admir Kadrić

Bh. plivačica Lana Pudar ušla u finale Svjetskog prvenstva u disciplini 200 metara delfin

Radio Brčko

Prvi rezultati nove škole plivanja na Savi

Admir Kadrić