RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

ИТА потврдила: Клизачица Камила Валијева пала на допинг тесту у децембру

Руска клизачица Камила Валијева пала је на допинг тесту у децембру, потврдила је Међународна агенција за тестирање /ИТА/.

Ова 15-годишњакиња допринијела је у понедјељак освајању злата у екипном такмичењу за Олимпијски комитет Русије /РОЦ/, али медаље нису додијељене због “правног проблема”.

Руска антидопинг агенција /Русада/ укинула јој је суспензију и омогућила јој наставак на Играма у Пекингу.

ИТА је саопштила да је Валијева – која је била прва клизачица на свијету која је извела четвороструки скок на такмичењу – дала узорак сакупљен на Божић на првенству Русије у умјетничком клизању у Санкт Петербургу.

Узорак је послат у акредитовану лабораторију Свјетске антидопинг агенције /Вада/ у Стокхолму, у Шведској.

Валијева је била позитивна на триметазидин, који се користи у превенцији напада ангине, али је на листи забрањених за Ваду јер је класификован као срчани метаболички модулатор и доказано побољшава физичку ефикасност.

Она је привремено суспендована, али је оспорила одлуку и Русада је пристала да је укине 9. фебруара.

Међународни олимпијски комитет сада је уложио жалбу на ту одлуку, као и Међународна клизачка унија, позивајући Суд за спортску арбитражу /Цас/ да врати Валијевој привремену суспензију.

Суд за спортску арбитражу ће сада саслушати случај прије њеног наступа у индивидуалном такмичењу на Зимским олимпијским играма у Пекингу, који почиње 15. фебруара.

Портпарол МОК-а Марк Адамс рекао је да жели рјешење “што је прије могуће”, додајући да медаље за тимске дисциплине неће бити додијељене до исхода процеса пред Судом за спортску арбитражу, преноси Би-Би-Си.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Руска клизачица Камила Валијева без медаље на ЗОИ у Пекингу

Radio Brčko