RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Jubilarno 10. izdanje Mostar Challenge 2023

U organizaciji planinarskog društva HPD Prenj 1933. Mostar i FPMOZ – Studij kineziologije Sveučilišta u Mostaru, 6. svibnja održava se jubilarna 10. trail utrka Mostar Challenge.

Najdugovječnija trail utrka u Bosni i Hercegovini i ove godine starta iz grada, preko Planinice, do cilja u parku Goranci.

Kako su priopćili organizatori, Challenge – staza ima ukupno cca 22 km s visinskom razlikom od 1100 mnv, a vrijeme potrebno da se prođe staza laganim tempom: cca. 5 sati.

Hobby – staza ima ukupno cca 12 km s visinskom razlikom od 650 mnv, a vrijeme potrebno da se prođe staza laganim tempom je oko 3 sata.

Deseto izdanje planinske (trail) utrke Mostar Challenge polazi s lokacije iz samog centra Mostara, točnije ispred Mepas Malla koji se nalazi na 80 mnv, i početni dio utrke u dužini od 1.500 metara prolazi kroz gradske ulice do mjesta gdje započinje brdski dio i “Japanska staza”.

Ovaj dio se proteže austrougarskom konjskom stazom i vodi do Bunkera koji je na 725mnv. Staza ima kontinuiran uspon, izložen suncu, po tipičnom hercegovačkom kršu čiju surovost omekšava prekrasan pogled na Mostar koji trkače prati u svim dijelovima staze. Ovdje će se nalaziti i prva kontrolna točka i mjesto za okrjepu.

Staza se dalje nastavlja sve do crkve na Gorancima. Bez strmih uspona, manje je zahtjevna, vodi nas po platou Planinice uz blago spuštanje prema napuštenim kućama zaseoka Seline. Dalje se staza opet lagano uspinje prema sjeveru vijugajući obroncima Crnog vrha, najviše kote Planinice, uz šumarke škrte hercegovačke vegetacije, navode organizatori.

U parku restorana Goranci završava Hobby utrka, a ujedno se nalazi i druga kontrolna točka i mjesto za okrjepu za one trkače koji se natječu u kategoriji Challenge, koji nastavljaju uspon prema vrhu Jastrebinka sa svojih 1138 mnv gdje će biti treća kontrolna točka.

Dolaskom na vrh natjecatelji se dalje stazom vraćaju u park Goranci gdje je cilj, stoji u najavi utrke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Mostaru završen Međunarodni sajam gospodarstva, posjeta premašila očekivanja organizatora

Radio Brčko

U Mostaru se danas održavaju 454. tradicionalni skokovi sa Starog mosta

Radio Brčko

Mostar: Pokušali iščupati gradsku palmu i prodati je

Radio Brčko