RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Ko s kim do kraja u grupi smrti i šta je BiH potrebno za osminu finala

Velika pobjeda bh. košarkaša nad aktuelnim šampionom Evrope Slovenijom i dalje je centralna tema u košarkaškoj Evropi.

Bio je to drugi trijumf “zmajeva” na Eurobasketu, koji im još uvijek ne garantuje prolazak u nokaut fazu, što je samo potvrda da se nalaze u grupi smrti koja je u potpunosti opravdala taj naziv.

Da se nalazi u bilo kojoj drugi grupi puleni Adisa Bećiragića bili bi već sada gotovo sigurni putnik u osminu finala, no u grupi B to nije slučaj. Za prolaz dalje BiH će najvjerovatnije trebati još jedan trijumf u preostale dvije utakmice, a protivnici su Francuska i Litvanija.

Dakle, “zmajevi” sigurno prolaze u slučaju barem jedne pobjede. Jedini način da se domogne osmine finala u slučaju dva poraza jeste da Mađarska već sutra savlada Litvaniju i tako je kolo prije kraja ostavi bez šansi. U slučaju trijumfa Litvanaca, bh. košarkaši će morati slaviti protiv Francuza ili protiv njih u posljednjem kolu.

Postoji tu još dosta opcija, jer praktički niko nije siguran osim Njemačke i Francuske koja je osigurala prolaz, jer ima bolji međusobni od Litvanije. Nakon tri kola u grupi B, Njemačka je prva sa omjerom 3-0, slijede Slovenija, BiH, Francuska (2-1), dok su Litvanija i Mađarska na skoru 0-3.

U preostala dva kola se sastaju, utorak: Bosna i Hercegovina – Francuska (14:30), Mađarska – Litvanija (17:15), Njemačka – Slovenija (20:30), srijeda: Bosna i Hercegovina – Litvanija (14:30), Francuska – Slovenija (17:15), Mađarska – Njemačka (20:30).

Izvor: Nezavisne

Foto: N.N.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.