RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Dobre vijestiSport

Kod kuće odradio “Ironman” i prikupio 200.000 eura za borbu protiv koronavirusa

Trostruki svjetski prvak i olimpijski pobjednik u triatlonu iz 2008. Nijemac Jan Frodeno (38) pokazao je da COVID-19 ne može zaustaviti sav sport ako ste dovoljno kreativni i odlučni.

Jedan od najpoznatijih svjetskih triatlonaca kod kuće je odradio “Ironman triatlon” i to za osam sati, 33 minute i 39 sekundi prikupivši 200.500 eura za borbu protiv koronavirusa.

Frodeno je prvo u bazenu u kojem je bio postavljen uređaj za plivanje protiv vodene struje koji omogućuje plivanje na najmanjem mogućem prostoru. odradio 3.8 km, zatim je vozio bicikl na valjcima 180 km, a na koncu na traci za trčanje istrčao maraton, 42.2 km.

“Bilo je potpuno drugačije nego inače, ali super zabavno,” kazao je Frodeno koji je osvojio tri svjetska naslova u “Ironmanu”.

“Zaista mi je drago što smo uspjeli prikupiti novac za tako važnu stvar. Zdravstveni radnici, liječnici, vatrogasci i policajci naši su heroji, koji podnose mnogo toga. Ovo sigurno neće biti posljednja donacija,” dodao je, prenosi Hina.

Osvajač zlatne medalje u olimpijskom triatlonu (1.5 km plivanje, 40 km bicikl i 10 km trčanje) iz Pekinga 2008. godine otkrio kako mu isprva sve činilo kao luda ideja.

“Međutim, kada su otkazana sva natjecanja, odlučio sam to učiniti kod kuće. Samo sam htio privući pažnju kako bih prikupio novac.”

Dio novaca odlazi lokalnim zdravstvenim ustanovama u njegovom rodnom gradu Gironi, a dio donacija pomoći će Laureus Sport for Good u izradi projekta pomoći mladim ljudima, također u Gironi.

Obožavatelji diljem svijeta uživo su na društvenim mrežama pratili njegov #TriatHome Challenge, a podršku su mu pružile brojne kolege iz svijeta sporta, među kojima i legendarni njemački tenisač Boris Bercker, nogometaš Mario Gotze, britanski biciklist Chris Hoy, njemački skijaš Felix Neureuther…

(Fena.ba; foto: telegraph.co.uk)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.