RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHSport

Košarkaši BiH u grotlu Skenderije pobijedili Francusku

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u drugom kolu drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo večeras u dvorani “Mirza Delibašić” KSC Skenderija nakon dva produžetka pobijedila reprezentaciju Francuske sa 96:90.

Izabranici selektora Adisa Bećiragića pokazali su potpuno drugo lice u odnosu na meča sa Crnom Gorom i u grotlu Skenderije uspjeli su savladali olimpijske viceprvake.

Košarkaši BiH odigrali su možda i najbolji meč u posljednjih nekoliko godina te, izuzimaju dio druge četvrtine, u potpunosti kontrolirali utakmicu i zasluženo slavili.

Reprezentacija BiH odlično je otvorila utakmicu protiv favoriziranih Francuza. Već od prve minute vidjela se velika želja, energija, odlično je funkcionirao napad, a agresivnom igrom u odbrani košarkaši BiH potpuno su zbunili Francuze. Košarkaši BiH pogađali su sa svih pozicija i veoma brzo došli do visoke prednosti koja je u jednom trenutku iznosila 18 poena.

U drugoj četvrtini Francuzi su uspjeli konsolidirati redove, a zbog problema sa ličnim greškama Bećiragić je morao da odmori Nurkića, Musu i Robersona. Neigranje trojice najboljih bh. igrača iskoristili su gosti i serijom od 15:0 došli do izjednačenja. BiH je još par minuta uspijevala da zadrže koliko-toliko vodstvo, ali je u finišu poluvremena Francuska ipak preokrenula i sa osam poena prednosti otišla na odmor.

Drugo poluvrijeme pripalo je bh. košarkašima. Nakon uvodnih poena Francuza na početku treće četvrtine i dvocifrenog vodstva uslijedilo je furioznih devet minuta bh. reprezentacije koja pravi seriju 20:0 i Francuze u ovom periodu ostavlja na svega pet poena.

U posljednjem periodu najbolji igrač bh. reprezentacije Jusuf Nurkić preuzeo je stvar u svoje ruke. Dominirao je pod koševima pored Goberta, koji nije mogao pronaći način da zaustavi centra Portlanda.

No, s druge strane seriju poena započeo je i Fournier koji je vezao nekoliko trojki te svoju ekipu održavao u igri.

U finišu prava drama. BiH je imala dva poena prednosti i loptu sa strane 14 sekundi prije kraja, ali su bh. reprezentativci pogriješili pri izvođenju pa je Fournier uspio pogoditi za izjednačenje i produžetak.

U dodatnih pet minuta BiH je nastavila sa dobrom igrom i uspijevala je držati rezultatsku prednost te u posljednju minutu ući sa četiri poena razlike. No, Francuzi se nisu predavali, pa su do kraja ponovo uspjeli da izjednače, ali i iznude petu ličnu grešku Nurkića te je u drugi produžetak BiH ušla bez prvog centra. Francuzi su čak imali priliku i da pobijede, ali je u posljednjem napadu prilikom ulaska Fourniera ličnu grešku u napadu pogrešnim građenjem napravio Gobert te je ostao neriješen rezultat.

U drugom produžetku BiH je imala minimalno vodstvo cijelo vrijeme, a u posljednjem minutu trojkom Lazića dolazi do šest poena prednost što je bilo nedostižno za Francusku.

Tako je BiH ostvarila četvrtu pobjedu u kvalifikacijama za SP i sa velikim optimizmom putuje u Njemačku gdje je za nekoliko dana očekuje nastup na Evropskom prvenstvu.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Nurkić sa 21 poenom i devet skokova, Roberson sa 18, Musa sa 17 i Halilović sa 12 poena, dok su Francuze predvodili Fournier sa 24 i Yabusele sa 16 poena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.