RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Mundijal u Kataru: Postignuto 120 golova, Engleska bez kartona

Mečevima u petak navečer završena je grupna faza Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru nakon koje su poznati svi parovi osmine finala koja počinje već danas duelima Nizozemska – SAD i Argentina – Australija.

Mundijal u Kataru počeo je 20. novembra i odigrano je svih 48 utakmica grupne faze.

Mečevi Nizozemska – SAD i Argentina – Australija igraju se danas, a sutra se igraju dueli Francuska – Poljska i Engleska – Senegal. Utakmice Japan – Hrvatska i Brazil – Južna Koreja igraju se 5. decembra, a dan kasnije se igraju i dueli Portugal – Švicarska i Maroko – Španija.

Ekvador, Katar, Iran, Vels, Meksiko, Saudijska Arabija, Tunis, Danska, Njemačka, Kostarika, Belgija, Kanada, Kamerun, Srbija, Urugvaj i Gana su završili nastup na Mundijalu.

Na utakmicama grupne faze postignuto je ukupno 120 golova, što je 2,5 golova po meču, a najefikasnije selekcije sa po devet golova bili su Engleska i Španija. Nakon SP-a u Južnoj Africi 2010. godine, kada je postignut 101 gol, ovo je najneefikasnije Svjetsko prvenstvo kada je u pitanju broj postignutih golova u grupnoj fazi.

Nakon SP-a u SAD-u 1994. godine, ovo je prvo Svjetsko prvenstvo na kojem niti jedna ekipa nije imala maksimalni učinak u grupnoj fazi takmičenja.

Na listi najboljih strijelaca u Kataru nalazi se pet fudbalera koji su postigli po tri gola, a to su Španac Alvaro Morata, Francuz Kylian Mbappe, Englez Marcus Rashford, Nizozemac Cody Gakpo i Ekvadorac Enner Valencia.

Na 48 utakmica grupne faze SP-a u Kataru sudije su podijelile ukupno 166 žutih i dva crvena kartona. Sa 16 žutih kartona prednjači selekcija Saudijske Arabije, a Engleska je jedina reprezentacija bez kartona.

Ispadanjem u grupnoj fazi takmičenja bez posla su ostala tri selektora i to selektor Belgije Roberto Martinez, selektor Gane Otto Addo i šef stručnog štaba Meksika Gerardo Martino.

U historiju svjetskih prvenstava upisali su se Cristiano Ronaldo, Lionel Messi i Manuel Neuer. Naime, portugalski as Ronaldo postao je prvi fudbaler koji je postizao golove na pet svjetskih prvenstava. Argentinac je prvi koji je zabilježio asistencije na pet Mundijala, dok je Neuer postao golman s rekordnih 19 odigranih utakmica na svjetskim prvenstvima.

U historiju se upisala i Francuskinja Stephanie Frappart koja je sudila meč Kostarike i Njemačke i postala prva žena koja je dijelila pravdu na svjetskom prvenstvu.

Izvor i foto: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.