RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Na naslovnici sajta Evropske atletske federacije predstavljena Vidovdanska trka 2015

Na centralnom sajtu Evropske atletske federacije, kao glavni događaj predstavljena je ovogodišnja Vidovdanska trka koja se 27. juna održava u Brčkom.Tim povodom redakcija sajta je napravila i opširan razgovor sa direktorom Trke Borislavom Đurđevićem.

Tokom istorije 28. juna se dogodilo mnogo važnih događaja i obilježava se kao srpski nacionalni praznik. Obično je to slava, ali ono što je za nas važno je da se u to vrijeme u Brčkom događa odlično organizovana Vidovdanska trka koja će se ove godine održati 27. juna.

S obzirom da je ove godine Vidovdanska trka dobila najveće evropsko priznanje – 5 zvjezdica, i da je niz godina nosilac znaka kvaliteta IAAF, direktor Trke, Borislav Đurđević  shvata da preko takvih priznanja dolazi veliki pritisak i odgovornost.

„Naravno da smo presrećni zbog dobijanja ovog velikog priznanja, ali istovremeno shvatamo i veliku odgovornost koju imamo da bismo opravdali to povjerenje“ – kaže Đurđević.

„Smatramo da će povjerenje koje smo dobili pozitivno uticati i na druge organizatore u našoj zemlji da imaju odgovorniji pristup u organizaciji. Ovaj segment atletike do prije nekoliko godina nije imao bitnu tradiciju u BiH, međutim danas imamo nekoliko odličnih trka, maratona i polumaratona.“

„Standardi veoma važni jer oni organizatorima daju smjernice u kom pravcu da kanališu svoju energiju. Standardi Evropske Atletike su komplementarni sa standardima koje je propisao IAAF za label i sada čine zaokružen sistem pravila za sve organizatore. To je nešto što je nedostajalo i velika je sreća da sada imamo jasnu sliku kako napraviti dobru trku.“

Locirano na sjeveru Bosne i Hercegovine, na granici sa Hrvatskom, Brčko leži na obalama rijeke Save i administrativni je centar distrikta Brčko. Sa mnogo prodavnica i restorana za slavlja posle trke, ovaj kulturološko raznovrsan grad je takođe i prolazna tačka do Jadranskog mora za mnoge Evropljene koji kreću na odmor.

Staza koja počinje i završava u centralnom gradskom parku, pronalazi svoj put kroz centar grada prije skretanja prema rijeci. Drugi dio trkače vodi van grada do momenta kada oštro skretanje udesno otkrije skoro tri kilometra dugu aveniju koja vodi pravo do cilja. Ali, pored glavne trke na  10 km postoji još događaja koji su tu da zadovolje hiljade gledalaca koji u Brčko dolaze radi Vidovdanske trke. Tu je i trka zadovoljstva na 2 kilometra, kao i nekoliko dječjih trka za koje Đurđević kaže da su jednako važne.

„Vidovdanska trka je veoma specifična i dosta se razlikuje od drugih. Ključni momenat nam predstavlja učešće nekoliko hiljada djece iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona“, kaže Đurđević i nastavlja

„Naši atletičari nemaju često priliku da učestvuju na velikim trkama, pa je veoma važno da im mi to omogućimo. Zbog toga smo našu energiju usmjerili prema kvalitetu i dobrim rezultatima i promociji atletike i zdravog života kod djece. Za sada uspijevamo na dobar način da ispunimo i jedan i drugi cilj.“

Kako Đurđević za sledeću godinu već planira 20. godišnjicu Vidovdanske trke, njegova odlučnost da poveća broj učesnika u svim kategorijama, a posebno u ženskoj i u dječjoj konkurenciji postaje sve očiglednija. Ali ono što je zaista impresivno jesu prošlogodišnji napori da se pomogne djeci Brčkog.

„Prošle godine našu zemlju i grad Brčko zadesile su velike poplave i to baš u vrijeme održavanja trke tako da smo kompletan projekat realizovali kao humanitarni za pomoć djeci, a ne prioritetom takmičarski. Najvažnija je stvar da smo prikupili dovoljno novaca da smo svoj djeci u Brčkom kojima je poplava uništila domove nabavili kompletan školski pribor i školsku opremu.“

Mnogi dijelovi Bosne i Hercegovine prošle godine su bili oštećeni u poplavama koje su uništile infrastrukturu i hiljade ljudi ostavile bez krova nad glavom. Zahvaljujući solidarnosti i podršci iz cijelog svijeta, zemlja je stala na svoje noge ali će i ove godine Trka podržati proces oporavka tako što će se pridružiti pošumljavanju područja pogođenih klizištima.

Na kraju svega, učestvovanje je pokretačka snaga za budućnost ovog događaja, Đurđević zaključuje:

„Cijeli projekat izgleda kao fantastičan festival atletike, sa mnogo djece učesnika, sa mnogo publike koja cijelom stazom bodri trkače. Znamo da BiH nema veliku tradiciju i mi moramo činiti sve da tu stvar popravimo i dodatno motivišemo sve one koji žele da trče da učestvuju kod nas ili na nekoj drugoj trci. Jednostavno, dali smo sebi u zadatak da razbijamo taj tabu.“

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.