RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Preminuo legendarni brazilski fudbaler Pele

Pele, legendarni Brazilac i jedan od najboljih fudbalera u istoriji, preminuo je večeras u 83. godini nakon borbe sa rakom debelog crijeva.

Trostruki svjetski šampion, koji je bolovao od raka debelog crijeva otkrivenog u septembru 2021, primljen je u bolnicu u Sao Paolu 29. novembra kako bi se regulisala doza lijekova. On je ostao u bolnici zbog, kako su tada rekli ljekari, respiratorne infekcije izazvane kovidom-19.

Njegovo stanje se nakon toga pogoršalo, a ljekari su saopštili da je Pele imao problema sa bubrezima i srcem.

Njegova djeca su minuli Božić provela sa njim u bolnici, a o stanju svog oca su redovno pisali i tokom Svjetskog prvenstva u Kataru kada se Pele i posljednji put oglasio na društvenim mrežama čestitajući Argentincu Lionelu Mesiju na zasluženo osvojenoj tituli.

Tokom Mundijala u Kataru vidio je kako je Nejmar izjednačio njegov rekord po broju postignutih golova u dresu Brazila (77), a fudbaler kojeg mnogi smatraju najboljim u istoriji dobijao je brojne poruke podrške igrača i selektora iz Katara.

Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, koji je sa 17 godina zaigrao za reprezentaciju Brazila na Svjetskom prvenstvu 1958, osvojio je tri titule svjetskog šampiona – 1958, 1962. i 1970. godine.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.